Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne ...

Evo šta da uradite ako ne želite da vam jaja puknu prilikom kuvanja

Evo šta da uradite ako ne želite da vam jaja puknu prilikom kuvanja


Kuvanje jaja je veoma osetljiv posao

Ljuska jaja treba da bude neoštećena kako biste ih lepo ofabali i imali lepa jaja na trpezi za Uskrs.

Kada su jaja hladna onda češće pucaju u kontaktu sa toplom vodom, zato za početak izbegavajte da ih čuvate u frižideru pre farbanja. Neka budu na sobnoj temperaturi pre nego ih stavite u vodu i spremate za kuvanje.

Jaja pucaju zato što se gasovi kojima su ispunjena šire i vrše pritisak na ljusku. Potopite jaja u vruću vodu ako vam je mnogo da čekate da se sama ugreju. Potrebno je i to da jaja budu malo starija jer sveža jaja češće pucaju.

Ukoliko želite, možete na jednom kraju jajeta probušiti ljusku špenadlom ili iglom i tako ispustiti gas koji se nalazi ispod površine ljuske i sprečiti pucanje jajeta.

Stavite jaja u šerpicu ili dublji sud za kuvanje. Stavite jaja veoma nežno i nemojte da pretrpavate jaja u posudi. Ukoliko pokušavate da skuvate mnogo jaja u isto vreme mogu da se polome udarajući jedni o druge.

Svežinu jaja pre kuvanja proverićete tako što ćete jaja staviti u posudu sa slanom vodom. Ukoliko jaje potone na dno onda je sveže, a ako ostane na površini onda je bolje da ga ne jedete.

Napunite posudu sa najmanje 3 cm vode i nemojte da prelivate jaja skroz vodom. Dodajte pola kašičice soli u vodu u kojoj će se jaja kuvati. Slana voda pomoći će da se belance lepo skuva i to mnogo brže nego obično. So će sprečiti mikropukotine i tako sačuvati vaša jaja.

Nikada nemojte da stavljate jaja direktno u vrelu kipuću vodu. Izlaganjem hladnih jaja vreloj vodi ona će sigurno popucati. Možete dodati i malo sirćeta u vodu pre nego ona provri. Sirće uspite i ako primetite da je neko jaje napuklo i tako sprečite dalj ecurenje belanca. Nemojte samo da preterujete jer ne eželite da vam jaja mirišu kao sirće.

Jaja kuvajte na srednjoj vatri, kako jaja ne bi popucala kada se temperatura mnogo promeni. Poklopite posudu i ostavite jaja neko vreme. Kada voda provri isključite šporet. Sklonite jaja sa vatre tri minuta pošto ste isključili šporet ako želite rovita jaja, srednje su skuvana ona koja sklonite 5 do 7 minuta pošto voda provri, a za tvrdo kuvana sklonite iz posle 9 do 12 minuta.

Pripremite činiju sa hladnom vodom i ledom. Sipajte u vodu pola kašičice soli i dodajte led kako biste spustili temperaturu. Kada se jaja skuvaju stavite ih lagano u ladnu vodu.

Jaja odmah servirajte ili ih držite u frižideru 20 do 30 minuta kako bi se njihova ljuska opustila. Obavezno ih pojedite istog dana kada ste ih oljuštili jer jaja bez ljuske smeju da stoje samo 24 sata. U ljusci ih možete čuvati i duže.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom