Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

"Probala sam pečeni beli luk, a mom telu se za samo 24 sata desilo nekoliko fascinantnih stvari"

"Probala sam pečeni beli luk, a mom telu se za samo 24 sata desilo nekoliko fascinantnih stvari"


O lekovitosti i učinku za zdravlje belog luka verujemo da ne trebamo mnogo da vam pričamo jer verovatno znate sve hvalospeve
Foto: Pixabay

Zlata je vredan beli luk jer je prirodan antibiotik i uspešno se koristi u narodnoj, ali i modernoj medicini kao lek za mnoge bolesti, a odličan je i u prevenciji.

Svež kuvan ili pečen – on u svakom obliku ima svoja lekovita dejstva. O tome koliko je lekovit i za šta je dobar pečeni beli luk otkrila nam je Sonja koja je oduševljena dobijenim rezultatima.

- Isprva sam bila skeptična, ali kako je recept krajnje jednostavan rešila sam da probam. Sve što trebate da uradite je da stavite glavicu belog luka kojoj ste odstranili samo vrh u tepsiju. Nemojte ga čistiti od ljuspi i slično, već ga tako pecite dok ne omekša. Kada se ispeče izvadite ga iz rerne i ostavite ga da se ohladi. Smete da pojedete samo 6 čena pečenog belog luka, rekla je ona.

Evo šta će se dešavati u vašem telu u toku 24 sata od konzumiranja belog luka. U prvih sat vremena, luk se vari u vašem stomaku i snabdeva telo hranljivim materijama, prenosi YouTube kanal Eva Fox. Dva do četiri sata kasnije organizam se snabdeva antioksidantima koji se bore protiv slobodnih radikala i ćelija raka. Za četiri do šest sati počinju da se dešavaju promene u metabolizmu i započinje proces izbacivanja tečnosti i sagorevanja masti u organizmu. Šest do sedam sati kasnije antibakterijka svojstva belog luka se aktiviraju i putem krvi se prenose telom i bore se protiv bakterija kojima smo izloženi.

Šest do deset sati od momenta kada ste pojeli pečeni beli luk, sastojci koje vam obezbeđuje beli luk već su odigrali smoju ulogu na ćelijskom nivou. Tokom 24 sata beli luk pokreće vaše telo da radi na dubinskom pročišćenju uključujući sledeće procese:

- regulacija holesterola;

- čišćenje arterija i zaštita tela od srčanih problema;

- redukcija krvnog pritiska i poboljšanje hipertenzije;

- povećanje prirodne odbrane organizma i poboljšanje imunog sistema;

- pomaže u uklanjanju teških metala iz organizma;

- utiče na zdravlje kostiju;

- smanjuje osećaj umora zbog svojih hranljivih materija;

- poboljšava sportsku izdržljivost;

- produžava životni vek ćelija.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom