Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

Mesar nam otkriva kako da odaberemo najbolje ćevape za Prvi maj

Mesar nam otkriva kako da odaberemo najbolje ćevape za Prvi maj

Ukoliko želite da jedete ukusne ćevape, onda je neophodno da znate pravila o izboru najkvalitetnijeg mesa

Roštilj tokom proslave Prvog maja je nezaobilazna "ceremonija", odnosno upravo ona okuplja porodicu i prijatelje. Na meniju se uvek nađu i ćavapi, pa je važno da znate kako da odaberete one najbolje. Donosimo vam informacije iz prve ruke - mesar nam je otkrio tajnu najsvežijih i najukusnijih ćevapa koje možete da kupite.

Da bi prvomajski uranak uspeo, bitno je da odaberete kvalitetno i sveže meso za roštilj, a to nikako ne možete da uradite bez saveta stručnog lica.

Pitali smo mesara šta zaista treba da znamo o mesu koje nameravamo da "bacimo" na roštilj.

- Ukoliko birate ćevape, najbolje je da se uzme meso od junećeg gornjeg čereka koje je samleveno u posebnom procesu - kaže mesar Mirko Sekulić i dodaje da se ono melje u dva navrata, prvo kroz mašinu za krupno mlevenje, a kasnije kroz onu za sitno.

- Ćevapi se oblikuju 48 sati pre spremanja na roštilju, kako bi se sjedinili u željenoj formi - jasan je ljubazni mesar.

On objašnjava da meso mora da odgovara organoleptičkim svojstvima (boja, konzistencija, miris, ukus i sl) što se kontroliše vidom, njuhom i dodirom.

Osnovni pojam svežine je boja mesa, pa se za zdravo smatra ono koje ima ton od ružičaste do jarko crvene nijanse, zavisno od vrste mesa.

Za pravljenje dobrog roštilja i odabriranje dobrih komada mesa, trebaće vam malo iskustva koje stičete vremenom. Dobar komad mesa može da bude masniji, odnosno trebalo bi izbegavati samo krto meso.

U današnje vreme velikog uvoza mesa, prvobitni pravi izbor bi trebalo da bude lokalni mesar kog već poznajete, a ako i ne volite meso, poradite na tome da "imate" svog mesara baš zbog ovakvih praznika. Kada ste ovaj zadatak obavili, onda bi bilo dobro da ispratite savke za kupovinu kvalitetnih ćevapa.

Oni ćevapi koji će sigurno biti ukusni moraju da imaju sledeća svojstva:

- boja mora da bude ravnomerna duž svih komada,

- meso ni slučajno ne sme da otpušta vodu ili masnoću (da se cedi),

- miris treba da bude blag i prijatan.

Posle odabira mesa, važno je i kako ga čuvate i kako ga pripremate, jer i tokom tih procesa možete mnogo da pogrešite i da naudite vašem zdravlju.

Naime, meso za ćevape je potrebno čuvati u frižideru, ali pre pripreme ga treba izvaditi bar dva sata ranije. Ukoliko vam tokom roštiljanja meso zagori, obavezno bacite taj komad jer je toksičan.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom