Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

Muče vas sinusi? Specijalista ORL otkriva šta može da vam pomogne da prodišete: A OVE sastojke sigurno već imate u KUHINJI

Muče vas sinusi? Specijalista ORL otkriva šta može da vam pomogne da prodišete: A OVE sastojke sigurno već imate u KUHINJI

Začepljeni sinusi i nos su vrlo neprijatni, a najčešći uzročnici su prehlada, grip, alergije i infekcije. Da bi sinusi bili zdravi najvažniji su stalna ventilacija i drenaža. To podrazumeva da u normalnim uslovima, kada su otvori sinusa u nos prohodni, pravilnim disanjem na nos u sinuse ulazi vazduh, a iz njih se drenira sekret koji luči sluznica sinusa. Ako toga nema može doći do upale sinusa.


Upala sinusa, kako objašnjava prim. dr Snežana Babac, specijalista ORL, subspecijalista audiologije i šef Odseka za audiovestibulologiju ORL Klinike u KBC "Zvezdara", u početku podseća na simptome obične prehlade, ali za razliku od prehlade, ona traje nedeljama, a hronična mesecima, pa i godinama.

- Sinuzitis je zapaljenski proces sluznice, eventualno periosta i kosti paranazalnih sinusa. Spada među česta oboljenja. Postoji česta klinička udruženost zapaljenskih procesa slunice paranazalnih sinusa i nosnih šupljina zbog čega se zajedno dijagnostikuju kao rinosinuzitisi. Najznačajniji uzročni agens sinuzitisa je infekcija - virusna, bakterijska, ređe gljivična, sledi alergijska reakcija i neinfektivni-nealergijski stimulus. Za razliku od nosnih šupljina koje su direktno izložene dejstvu faktora spoljašnje sredine, normalna sluznica paranazalnih sinusa ne sadrži bakterijksu floru. Akutni i ponovno aktivirani hronični sinusitis obično nastaju zbog bakterisjke superinfekcije na virusni rinitis. Od virusa najčešči su rinovirusi, influenca i parainfluenca virusi. Potvrđeno je da se bakterije bolje vezuju za ćelije već inficirane virusom nego za neinficirane. Najčešće bakterije su one koje dovode i do drugih infekcija disajnih puteva - pneumokoke, hemofilus influence, stafilokoke. Kod akutnog sinusitisa postoji osećaj pritiska i bola u predelu zahvaćenog sinusa koji se pojačava pri saginjanju glave unapred. Uz to, nos je zapušen i pun gustog sekreta. Mogu da se jave i glavobolja, temperatura, malaksalost i otok mekih tkiva iznad zahvaćenog sinusa – ističe dr Babac.

Dijagnoza sinusitisa postavlja se anamnezom, kliničkim ORL pregledom i radiografskim pretragama. Pravilnim lečenjem akutne upale manje su šanse da pacijent dobije hronični sinusitis.

– U terapiji akutnog sinusitisa, ako je uzrok bakterijska infekcija, primenjuju se antibiotici oralno, a u težim slučajevima i intravenski u bolničkim uslovima. Ako ni lekovi ne pomognu, sledi operativno lečenje. Najčešće se radi endoskopska operacija, gde se prirodni otvori sinusa povećavaju da bi se sinus bolje drenirao - kaže dr Babac.

Ograničavanje izlaganja alergenima je pouzdan način za borbu protiv problema sa sinusima.

Možda nemate mnogo kontrole nad spoljašnjim svetom, ali možete značajno smanjiti izloženost alergenima kod kuće ili u kancelariji ako uradite sledeće:


Bez dima

Učinite vaš dom nepušačkom zonom. Ako neko želi da puši, neka to učini napolju, što dalje od prostora u kome boravi vaša porodica.

Očistite kuću

Tako ćete zadržati prisustvo prašine i grinja na minimumu. Takođe, perite često posteljinu i stavite prekrivače na dušek i jastuke.

Smestite pročišćivač vazduha u spavaću sobu

Uključite klima uređaj u sezoni alergija. To će zadržati polen i zagađenja van vašeg doma, za razliku od otvorenih prozora koji im omogućavaju slobodan ulaz. Lampe od himalajske soli takođe mogu da pomognu da osvežite vazduh, smanjite količinu alergena u vazduhu i olakšate disanje.

Čistite nos rastvorom slane vode

Čišćenje špricom je odličan način za održavanje higijene nosne šupljine, gde se rastvor soli i sterilne vode ubrizgava u nosne prolaze s malo više pritiska.

Ako već imate upalu sinusa pokušajte s ovim zdravim alternativama za lakše disanje:

Masaža lica

Za deblokiranje jedne ili obe nozdrve, pokušajte masažu lica, akupresurne tačke ili posetite treniranog akupunkturista za pomoć kod začepljenog nosa.

Koristite masažer

Bilo koja vrsta ručnog ili ličnog masažera, kada se primenjuje lagano sa obe strane nosa i obraza, može stvoriti dovoljno vibracija kako bi se podstaklo otvaranje nosnih prolaza.

Začinite svoj obrok

Dodavanje začina kao što su crni biber, timijan, ren, kari, beli luk i čili paprike - pomaže kod otpuštanja sluzi i olakšava problem začepljenog nosa.

Inhalirajte se

Topla vodena para idealna je prva pomoć u borbi protiv bolova u sinusima, te se inhalacija preporučuje kao jedan od metoda samolečenja. U posudu s vrućom vodom ubacite malo čaja od kamilice ili žalfije, ili nekoliko kapi eukaliptusa, pokrijte glavu peškirom i udišite paru. Savetuje se i da posetite saunu ili parnu sobu ako ste u mogućnosti.

Istuširajte se vrućom vodom

Slično kao i ovlaživač vazduha, tuširanje vrućom vodom pomaže. Naime, kod tuširanja se stvara para koja disanjem ulazi u nos, omekšava nakupine koje potom lakše izađu, što pruža olakšanje. Takođe, para će smanjiti upalu u sinusima. Umesto tuširanja, poslužiće i pranje sudova iznad sudopere pune vruće vode. Bitno je da udišete paru.

Pijte dovoljno tečnosti

Najidealnija je voda, ali dobar je i čaj, supa, razni sokovi itd. Važno je da telo dobija dovoljno tečnosti, jer to pomaže smanjenju nakupljene sluzi čime se i pritisak u sinusima smanjuje, a to vodi smanjenju upale.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom