Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

Top 7 vitamina za zdravlje očiju

Top 7 vitamina za zdravlje očiju

Gubitak vida može biti neizbježan kako starite, no s odabranom dijetom možete očuvati zdravlje očiju dulje nego što mislite. Npr. mrkva i zeleno lisnato povrće su najbolja hrana za oči, jer sadrže antioksidanse i vitamine važne za oči, uključujući C, E, A vitamine, cink, karotenoide kao što su lutein i zeaksantin. Oni štite makulu, leće i rožnicu te istodobno smanjuju štetu slobodnih radikala, kao i upale koje razaraju tkivo unutar oka.



Kako starimo, oči postaju podložnije oštećenjima koja su uzrokovana nezdravim načinom života i preaktivnim imunološkim sustavom, što rezultira time da tijelo postane preplavljeno zaštitnim stanicama i hormonima koji oštećuju dijelove oka. Mnoga istraživanja su pokazala kako je loša prehrana povezana s visokim faktorom rizika od makularne degeneracije. Konzumacija mnogo vitamina C, E, beta-karotena i cinka smanjuje rizik, što ih čini izvrsnim prirodnim tretmanima za makularnu degeneracuju i kataraktu.

Procijenjeno je da do polovice odraslih pati od neke vrste katarakte do dobi od 75 godina. Hrana koja pomaže protiv upala, kao i ona bogata antioksidansima ima pozitivan i preventivan efekt protiv poremećaja vezanih uz oči, a osim makularne degeneracije i katarakte imaju pozitivan utjecaj i na ostale poremećaje, uključujući glaukom, oštećenje vidnog živca, gubitak jačine oka i djelomičan gubitak vida. Dijabetička retinopatija je ozbiljno stanje koje se može svladati zdravom prehranom, te je se trenutno smatra vodećim uzrokom sljepoće među ljudima radne dobi.

Mnogi vitamini za oči učinkovito smanjuju stupanj šećera u krvi te hormonalne promjene, te apsorbiraju UV zračenje te ostale zrake koje oštećuju naše oči, kao što je plavo svjetlo koje se emitira s tehničkih uređaja poput telefona, laptopa ili tableta. Smanjenjem upala i količine plavog ili UV zračenja koje ulazi u oči, antioksidansi pomažu očuvati zdrave stanice i spriječiti pojavu bolesti za koje većina ne postoji lijek. Koji su stoga najbolji vitamini za oči te kako utječu na naše zdravlje?

Top 7 vitamina za zdravlje očiju

✔ Lutein

Antioksidans koji je dobio nadimak „očni vitamin“ –  lutein štiti oči i kožu. Ovaj protuupalni, karotenoid fitonutrijent nalazi se u hrani poput zelenog povrća, žumanjka jajeta, citrusnog voća. Tijekom konzumacije, transportira se tijelom, posebice dijelovima oka kao što su makula i leće.

✔ Zeaksantin

Postoji više od 600 vrsta karotenoida u prirodi, no samo oko 20 njih dopiru do naših očiju. Lutein i zeaksantin su najvažniji, jer dolaze u najvećim količinama u očnu delikatnu makulu. Kao i lutein, zeaksantin pomaže zaštititi očno tkivo, leće i makulu, što poboljšava vid i sprječava blještanje, osjetljivost na svjetlost te bolesti poput katarakte.

✔ Vitamin C

Antioksidans vitamin C ne samo da se bori protiv prehlade – on također pomaže zaštititi vaš vid boreći se sa slobodnim radikalima te pomažući u apsorpciji minerala i nutrijenata općenito. Studije pokazuju kako mnogim ljudima nedostaje ovog važnog vitamina koji pomaže regenerirati oštećeno tkivo, smanjuje upale, sprječava stanične mutacije i mnogo više. Jedna od dugotrajnih studija u kojoj je sudjelovalo 3 000 odraslih u dobi od 43-86 godina katarakta je bila manje prisutna u 60% slučajeva kod ljudi koji su izjavili kako koriste multivitamine s vitaminom E ili C.

✔ Vitamin E

Vitamin E, vitamin A i vitamin C rade zajedno kako bi održali stanice i tkivo snažnima te ga zaštitili od efekata upale. Ovi antioksidansi smanjuju mogućnost dobivanja makularne degeneracije povezane s dobi. Korištenje mnogo vitamina E i vitamina A zajedno pokazalo se kao korisno za ubrzavanje zacjeljivanja i poboljšanje vida kod ljudi podvrgnutih laserskom  operacijom oka. Određene studije prikazuju kako ljudi imaju oko 25% manji rizik od razvijanja naprednog stupnja makularne degeneracije tijekom konzumacije najmanje 400 internacionalnih jedinica vitamina E dnevno, posebice kombiniranog s vitaminom A (beta-karoten), vitaminom C i cinkom. Studija iz 2008. koja je uključivala 35 000 odraslih pokazala je kako su oni s najvišim razinama luteina i vitamina E imali značajno manji relativni rizik od katarakte od onih s manjim razinama.

✔ Cink

Studije su pokazale kako cink u kombinaciji s ostalim vitaminima pomaže zaštititi mrežnicu te smanjiti rizik od makularne degeneracije. Cink je jedan od najvažnijih nutrijenata, jer pomaže apsorpciju (uključen je u preko 100 metaboličkih procesa) te se bori protiv upala i oštećenja stanica. Cink je koristan tkivu unutar oka, jer igra važnu ulogu u ispravnom dijeljenju stanica te rastu stanica, osiguravajući zdravu cirkulaciju te balansirajući hormone koje sprječavaju autoimune reakcije. Ljudsko tijelo ne sintetizira cink koji mu je potreban, stoga ga dobivamo iz ribe, mesa i orašastih plodova.

✔ Vitamin A (beta karoten)

Kako bismo spriječili sindrom suhog oka te noćno sljepilo, moramo konzumirati dovoljnu količinu vitamina A. Vitamin A je antioksidans te se pokazalo kako prevenira gubitak vida uzrokovanog degenerativnim stanjima poput katarakte ili makularne degeneracije. Studije također pokazuju kako vitamin A zajedno s ostalim antioksidansima pomaže usporiti progresiju neuropatije (oštećenje živca) – uključujući i dijabetičku neuropatiju.

✔ Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline imaju neizmjeran doprinos za mnoga zdravstvena stanja zbog svog protuupalnog djelovanja, kao i zbog toga što usporavaju efekte starenja. Ljudi kojima nedostaje omega-3 kiselina uključuju one koji konzumiraju velike količine procesirane hrane, biljna ulja te one na veganskoj ili vegetarijanskoj dijeti koja ne uključuje ribu. Omega-3 kiseline su moćne u zaštiti tkiva – toliko da se koriste kod ljudi s kroničnim oštećenjima tkiva poput onih s artritisom i bolesti srca. Omega-3 stabilizira količinu šećera u krvi, što smanjuje upalne procese, pomaže u borbi s oštećenjima oka uzrokovanih dijabetesom, poboljšava cirkulaciju te pomaže zaustaviti mutaciju stanica.

Najbolja hrana za zdravlje očiju

Pitate se koji je ključ u dobivanju vitamina potrebnih kako biste očuvali zdravlje očiju u starijim danima? Najvažnije – jedite pravu hranu te pokušavajte jesti sirovu, nekuhanu hranu. Sačuvajte antioksidanse u hrani sjeckajući je i kuhajući je što je manje moguće od vremena obroka te kuhajte hranu na malim temperaturama kako biste spriječili da se unište dragocjeni fitonutrijenti. Konzumirajte što više niže nabrojane hrane kuhanjem na pari ili sirove u slučaju voća i povrća. Također probajte kupovati organsku i svježu hranu kako biste dobili što više nutrijenata te izbjegli pesticide.

Slijedi lista najboljih namirnica kako biste očuvali zdravlje očiju:

✔ Mrkva i mrkvin sok
✔ Lisnato zeleno povrće (zeljasto povrće, kelj, kupus, špinat)
✔ Brokula, karfiol
✔ Citrusno voće (naranče, grejp, limun, limeta)
✔ Slatki krumpir
✔ Grah
✔ Jaja (uključujući žumanjak)
✔ Papaja, mango, kivi, lubenica,
✔ Kukuruz
✔ Crvene paprike
✔ Grašak
✔ Orašasti plodovi i sjemenke ( suncokretove sjemenke, sezam, lješnjak, badem)
✔ Morski plodovi, hrana bogata omega-3 i cinkom (losos, skuša, haringa, sardina, tuna), te meso biljojeda, jaja iz slobodnog uzgoja, perad uzgojena na pašnjacima

Kako ova hrana utječe na zdravlje očiju?

✔ Zaustavlja djelovanje slobodnih radikala

Određeni vitamini i antioksidansi, poput luteina i vitamina C pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u očima, uzrokovanih vremenom i stvarima poput loše prehrane, emitiranja plavog svjetla s kompjuterskih ekrana te izlaganja UV zračenju. Ti vitamini su nam potrebni kako bi se borili s efektima starenja te smanjili oksidativnu štetu općenito, koju svi doživljavamo u kombinaciji s brojnim faktorima (kao što je pušenje, alkohol te izloženost okolinskom zagađenju). Poremećaji vida poput makularne degeneracije i katarakte su uzrokovani procesima oksidativnih oštećenja, što je razlog zašto su stariji ljudi i oni s lošom prehranom najpodložniji gubitku vida i problema s očima, pogotovo ako im nedostaje određenih vitamina. Oksidativna oštećenja mogu uzrokovati probleme kao što su nedostatna opskrba krvi prema očima, oštećenje krvnih žila, komplicirane očne operacije, te mogu voditi bolestima koje utječu na normalan vid poput dijabetesa i srčanih problema.

✔ Pomaže u sprječavanju makularne degeneracije

Antioksidansi poput luteina i zeaksantina štite zdrave stanice očiju dok zaustavljaju rast malignih stanica koje uzrokuju bolesti vida. Određeni vitamini pomažu u borbi s makularnom degeneracijom povezanom s dobi, što je najčešći problem kod starijih osoba. Procjene govore kako je 25 milijuna ljudi širom svijeta zahvaćeno makularnom degeneracijom vezanom uz dob i kataraktom, osobito oni koji su stariji od 55 godina te koji žive u zapadnim zemljama – najvjerojatnije jer im je prehrana siromašna ključnim nutrijentima, a bogata sastojcima koji uzrokuju upale. Vitamini za oči pomažu pri smanjenju štete nastale od UV zračenja koji negativno utječu na oči, posebice mrežnicu. Kod očnih bolesti povezanih sa starijom dobi pokazuje se kako je 40-80 miligrama cinka dnevno u kombinaciji s antioksidansima beta karotenom, vitaminom E i C korisno u usporavanju progresije uznapredovale makularne degeneracije oko 25% te gubitka oštrine vida za 19% kod osoba s visokim rizikom od te bolesti.

✔ Smanjuje rizik od katarakte

Jedna od najvažnijih funkcija leća je da sakuplja i fokusira svjetlost na mrežnicu, što dopušta da se jasno vidi bez zamagljenja. Važno je konzumirati antioksidanse koji održavaju leće čistima te ih štite od oštećenja. U suprotnom, može se razviti katarakta i zamagliti vid, često i dugotrajno. Studije pokazuju kako je viši unos luteina i zeaksantina, zajedno s vitaminom E povezan sa značajnim smanjenjem rizika od nastanka katarakte te poboljšava vid kod ljudi koji je već imaju. Nedostatak cinka je povezan sa zamagljenim vidom te lošim noćnim vidom jer pomaže pri dostavi vitamina A do mrežnice.

✔ Reducira glaukom, umor očiju, blještanje te osjetljivost na svjetlo

Što je više očno tkivo oštećeno, to je vid slabiji i osjetljiviji na svjetlost. Vitamini za oči pomažu održati dobar vid tako što jačaju leće, rožnicu, mrežnicu i makulu. Osobito su važni za precizan vid jer preveniraju kataraktu koja zamagljuje leće i otežava fokusiranje svjetla.

✔ Jačaj tkivo očiju i ostala tkiva

Kao što je ranije spomenuto, očno tkivo postaje oštećeno zbog oksidativnog stresa i upala koje se nakupljaju tijekom vremena zbog starenja i nezdravog načina života. Studije pokazuju kako omega-3 kiseline i antioksidansi poput vitamina E i C pomažu osobama koje imaju oslabljen imunološki sistem uslijed loše prehrane, kroničnog stresa i bolesti.

Ne samo da ova hrana pomaže u zaštiti vida, već pruža dobrobit za zdravlje općenito za sva tkiva u organizmu (zglobovi, hrskavica, ligamenti). Uostalom, što vam vrijedi dobar vid, ako imate problema s kretanjem, balansom i normalnim funkcioniranjem?

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom