Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

JETRA - SVE ŠTO TREBA ZNATI "Tvoja jetra je tvoj život."

JETRA - SVE ŠTO TREBA ZNATI

"Tvoja jetra je tvoj život."

OVO DOBRO ZAPAMTITE: USPJEŠNOST LIJEČENJA BILO KOJE BOLESTI, OSOBITO MALIGNE, ISKLJUČIVO OVISI O ZDRAVSTVENOM STANJU VAŠE JETRE…

Ovo zvuči kao neka grandiozna izjava ali je riječ o potpunoj istini.
Ljudska jetra je smještena odmah iza donjih rebara, ispod dijafragme, na desnoj strani stomaka. U prosjeku je teška nešto više od 3 funte i debela oko 6 inča. Ako jetra ne bi funkcionirala, doživeli biste sigurnu smrt. Osnovni sastojci hrane, poput proteina, doveli bi vas odmah u stanje kome jer bi sporedni produkti probave proteina, kao što su amonijak, otišli u krvotok.
U stvari, mnogi osnovni elementi hrane i lijekova bi izazvali fatalne posljedice po svakog od nas ako ne bismo imali ovaj dragocjen organ koji bi sve te nus produkte učinio bezopasnim.
Jetra je veoma moćan organ hemijskih procesa.

Ona obavlja više od 1500 raznoraznih funkcija među kojima su:

Stvara žuč koja nam je neophodna za potpunu apsorpciju masti,
Pretvara proteine, ugljene hidrate i masti u druge oblike,
Metabolizira lijekove i opijate, uključujući i alkohol,
Pročišćava krv od otrova,
U obliku glikogena skladišti nutrijente poput: vitamina A, D, E, K, B12 i ugljene hidrate,
Regulira nivo glukoze u krvi tako što u kontinuitetu pretvara glikogen u glukozu i otpušta je u krvotok,
Proizvodi imune faktore koji nas štite od bolesti...

To je samo jedan dio ogromne liste funkcija jetre.
Očigledno je da morate održati jetru zdravom i funkcionalnom ako želite biti zdravi.

Mnoge stvari su poznate kao uništavači jetre a glavni su konzumiranje alkohola i kemijskih lijekova.

Iz ugla jednog sportiste, izvesni oblici anaboličkih steroida koji se često pominju mogu ugroziti funkcionalnost jetre.
Oni su klasifikovani kao oralni lekovi koji pripadaju grupi «17-alfa ankilatnih lekova».

Sam naziv ove grupe govori da je došlo do promene na poziciji 17 osnovne strukture steroida. Naučnici su proizveli druge derivate testosterona tek nakon što su zapazili da se oralno unešen testosteron degradira u jetri. Onda su naučnici prevazišli ovaj problem tako što su pronašli testosteron koji se može ubaciti injekcionim putem, što onemogućava njegovo metabolisanje u jetri, i menjajući osnovnu hemijsku strukturu steroida, kao što je to slučaj sa «17-alfa ankilatnim» anaboličkim steroidima. Zato se smatra da injekcioni oblici steroida mnogo manje utiču na normalno funkcionisanje jetre.

Oralni steroidi nepovoljno utiču na jetru iz više razloga. Npr, oni utiču na normalno funkcionisanje nekih enzima jetre. Poznato je da anabolički steroidi povećavaju funkcionalnost jedne grupe enzima jetre ali je i značajno smanjuju kod druge grupe.

Oralni steroidi prouzrokuju zapaljenje jetre tako što dolazi do povećanja ćelija jetre, što pak vodi do nagomilavanja žučne tečnosti.
Ova pojava poznata je pod nazivom Holestaza. Obično se javlja samo kod osoba koje koriste izuzetno visoke doze oralnih steroida ili ih neprekidno koriste na duže vreme. Postoje steroidi koji su poznati po tome da naročito imaju toksično dejstvo na jetru i dovode do pojave Holestaze. To su Anadrol-50 i Halotestin.
Sudeći prema nekim medicinskim istraživanjima, najviše slučajeva oboljenja jetre su kod pacijenata kojima su davani oralni steroidi poput Anadrola 50 u borbi protiv retkih krvnih oboljenja.
Mnogi su bili na steroidima po 3 i više godina. Zaključak medicinskog izveštaja je da potencijalno opasne promene na jetri dešavaju kod korišćenja steroida u sportu(gde nivo promena zavisi od vrste steroida, doza i dužina korišćenja) ali i da te promene nestaju nakon prestanka uzimanja istih.
Jetra je poznata po tome da ima ogromne regerativne sposobnosti osim ukoliko nije došlo do nepopravljivih oštećenja a to je scenario koji se retko dešava kod vremensko kratke upotrebe steroida.

Lekari često upozoravaju na porast nivoa enzima jetre usled korišćenja oralnih anaboličkih steroida. Dok, sa jedne strane, to može prouzrokovati zapaljenje jetre, sa druge strane nije tačno preciziran nivo pojedinih enzima u jetri i isti ti enzimi mogu opstajati i u nekom drugom tkivu.
Npr, dva enzima jetre ALT i AST pronađeni su i u mišićima.
Bilo koji oblik povrede mišića, uključujući i onaj koji nastaj usled rada sa težinama, prouzrokovaće rast nivoa ovih enzima u krvi.

Jedan od vidljivih znakova zapaljenja jetre su zadržavanje žučne tečnosti i pojava žutih nijansi po koži i beonjačama. Bilo ko ko koristi anaboličke steroide mora odmah prestati sa upotrebom istih ukoliko opazi ovakve promene.
Ignorisanje ovih promena može imati mnogo ozbiljnije posledice.

Peliozis Hepatitis je naziv za bolest koja se manifestuje pojavljivanjem cisti ispunjenih krvlju na jetri i može dovesti do Holestaze. To je rastući pritisak u tkivu jetre koji je nastao zbog neodgovarajućeg protoka žuči u jetri, a koji je opet nastao zbog uništavanja ćelija jetre i nastanka gore pomenutih cisti. Te ciste ispunjene krvlju mogu pući i dovesti do smrti. Najveći broj slučajeva Pelioze javlja se kod pacijenata koji su na dužim vremenskim tretmanima steroidima iako pojava ove bolesti nije direktno uzrokovana dozama.

Jedan publikovan slučaj Pelioze bio je slučaj 27-ogodišnjeg bodibildera koji je koristio kuru Anavar, Dianabol, Durabolin i Testosteron u toku 5 nedelja. Šta je koristio pre toga nije objavljeno u javnost. Interesantan je i aspekt da kombinacija ovih steroida nije smatrana kao izuzetno toksična za jetru. Taj bodibilder je možda koristio neke mnogo toksičnije steroide tokom izvesnog vremenskog perioda ili čak Nolvadex ili blokatore estrogena koji takođe mogu da izazovu Peliozu ako se koriste u jačim dozama duži vremenski period(poznato je da nekoliko bodibildera obolelo na ovaj način).

Drugo veoma ozbiljno oboljenje jetre, koje je povezano sa upotrebom oralnih steroida, je rak jetre. Medicinska istraživanja pokazuju da je rak jetre mnogo benignije prirode od drugih vrsta rakova. Prosto postavite stvari ovako — tumor jetre izazvan korišćenjem steroida povlači se nakon prestanka korišćenja istih. To,ipak, nije uvek slučaj.

Postoji nekoliko dokumentovanih slučajeva raka jetre među sportistima koji su koristili oralne anaboličke steroide. U većini takvih slučajeva, sportisti su bili na takvim kurama izuzetno dug vremenski period. Npr., jedan 26-ogodišnji bodibilder je koristio kuru Dianabol, Anavar, Winstrol, Deca-Durabolin i Primobolan 4 godine neprekidno pre nego što je rak dijagnostifikovan.

Još jedan bodibilder kod koga je dijagnostifikovan rak jetre koristio je Anadrol 50 tokom 5 godina bez prestanka. Najnoviji slučaj bodibildera obolelog od ove bolesti je 31-godišnjak koji je takođe koristio steroide. Njegov rak je smatram benignim i nije se dalje širio i promenio metastazu. No, zanimljivo je i to da se nije ni smanjio uprkos činjenici da čovek već 18 meseci ne koristi ikakve steroide.

Nekoliko opcija je bilo razmatrano kao mogućnost za izbegavanje ove opasne bolesti usled korišćenja steroida. Jedna očigledna opcija koja se nameće je izbegavanje upotrebe naročito toksičnih oralnih steroida(poput Anadrola) na duže vreme.
Lek koji je dostupan u Japanu, a zove se Hepation, može da ublaži upalu jetre.
Prirodne opcije za zaštitu jetre leže u biljkama.

Pomenimo biljku Astralgus koja dejstvuje tako što podiže nivo Glutationa u jetri. Glutation je antioksidans koji redukuje toksične supstance u jetri, uključujući i steroide. Određeni nutrijenti su poznati po tome da pospešuju lučenje Glutationa u jetri.

Među njima su i ALA – alfa lipoinska kiselina i N- acetil cistein.
Silimarin i manje poznat Picrorhiza kurroa takođe pospešuju sintezu Glutationa i regeneraciju jetre.
Astralgus i Picrorhiza kurroa koriste se u Evropi u lečenju hepatitisa i očuvanju funkcija jetre.
Povećanje nivoa Glutationa može dobiti na značaju nakon najnovije studije.
Naime, izdvojene su ćelije jetre i podvrgnute su uticajima injekcionih i oralnih steroida. Studija je pokazala da su oralni steroidi u velikoj meri smanjili nivo Glutationa.
JEADAN OD NAJBOLJIH PREPARATA ZA OBNOVU JETRE JE GLUTATION LIPOSOMSKI UZ TAD 600 ( glutation injekcioni )*

Dovoljna količina hemijskih supstanci nazvanih “metil grupom” takođe pomaže očuvanju zdravlja jetre.
Nutritivni izvori ove metili grupe su lecitin, holin, betain i S-adenozinmetionin(SAMe). Studije su pokazale da je naročito SAMe djelotvoran u sprječavanju poremećaja žučne tečnosti upotrebom oralnih anaboličkih steroida.
No, SAMe je, sa druge strane, poprilično skup. Alternativna metoda je da pospešimo unos nutrijenata koji stimulišu lučenje SAMe-a u jetri, a to su vitamini B12, B6 i Folna kiselina.

Gama linoleinska kiselina(GLA), koja se nalazi u ulju Žutog noćurka i Borača, takođe se preporučuje osobama koje koriste oralne steroide. GLA je jako korisna jer može biti inicijator stvaranja Prostaglandina koji deluje protiv zapaljenja jetre.

*GLUTATION
Glutation je najvjerojatnije najvažniji od svih antioksidanasa u našem tijelu. Iako ne postoji lijek za sve bolesti, glutation se tome najbliže primakao. Pomaže tijelu u borbi s malignim bolestima, stresom, virusnim i bakterijskim infekcijama, starenjem, izbacuje teške metale iz tijela, osobito živu….Glutation je neesencijalna aminokiselina, ali je izuzetno važan jer je snažan prirodni antioksidans. Smatra se majkom svih antioksidanasa. Glutation predstavlja glavni obrambeni mehanizam, čisti organizam od otrova, teških metala, posebno žive, regenerira stanice i cijeli organizam, usporava starenje i štiti od svih poremećaja i bolesti. U kombinaciji s KATALAZOM I SUPEROKSID DISMUTAZOM predstavlja glavno oružje organizma od vanjskih napadača . Glutation se sastoji od glicina, cisteina i glutaminske kiseline. Kako starimo nivo glutationa u tijelu opada te ga treba nadoknađivati dodacima hrani jer niska koncentracija gluationa u tijelu dovodi do ozbiljnijih bolesti, ubrzanog starenja i do smrti.
štiti od slobodnih radikala
jača imunitet
održava hormonalnu ravnotežu
štiti od kroničnih upala koje dovode do artritisa, srčanih oboljenja i
raka
sudjeluje u liječenju raznih tumora i bolesti jetre
detoksicira organizam
štiti stanice oštećene štetnim sastojcima cigareta
Razinu glutationa u tijelu podižu: selen, SOD, vit.E, Natrij Askorbat, NAC, silimarin, ALA, katalaza, melatonin.....
Istraživanja su pokazala da kalcitriol, aktivni metabolit vitamina D, sintetiziran u bubrezima, povećeava razinu glutationa u mozgu i važan je katalizator za proizvodnju glutationa. Svaki drugi dan se treba izlagati suncu ne više od 15 minuta da se u tijelu sintetizira D vitamin. Niska razina glutationa se javlja i kod negativnih bilanci dušika u organizmu što se dogđa kod sportaša( pretreniranost ), malignih bolesti, AIDS-a, sepse, raznih trauma…
Šizofrenija i bipolarni poremećaji također imaju svoje uzroke u nižim razinama glutationa.
Glutation je glavni borac protiv slobodnih radikala u mozgu.
PRVI KORAK DA GORE NAVEDENI ELEMENTI POTAKNU SINTEZU GLUTATIONA JE MAGNEZIJEV KLORID. Podizanje razina glutationa pomoću magnezij klorida, kako kod malignih tako i kod svih sustavnih bolesti ubrzava oporavak organizma…….
Danas se Glutation može naći i u obliku dodataka prehrani. No, nepiše li na bočici glutationa “ reducirani glutation” ili “glutation ( GSH )”, tada se u toj bočici nalaze tri aminokiseline od kojih se glutation sastoji ( glicina, cisteina i glutaminske kiseline ) u nekobiniranom obliku što tada nema svrhe piti jel od toga tijelo nema koristi, a bacilli ste novac.
Glutation održava i druge antioksidanse u njihovim anktivnim, reduciranim oblicima. Njegove se razine smanjuju starošću, kao i kod svih oblika stresa I bolesti.
GLUTATION je za jetru, pa tako i za sveukupno zdravlje, važniji d bilo kojeg drugog dodatka prehrani ili ljekovite biljke…izuzimajući Natrij Ascorbat i Magnezij Klorid, dva minerala koja potiču pojačano stvaranje glutationa u jetri I u mogu.
Na tisuće istraživanja je pokazalo kako svaki organ našega tijela treba glutation te da on u tkivima nedostaje čim se ona na bilo koji način opterete, napor, bolesti, trovanaj, stresovi….
Glutation je najvažnija tvar u detoksikacijskom metaboličkom putu druge faze koji se odvija u jetri, a jetra se štiti glutationom koji sama sintetizira. Stoga nedostatak glutationa u jetri dovodi do opasnog zatvorenog kruga koji neumoljivo dovodi do bolesti. Glutation tako štiti i mitohondrije svih stanica, tragajući ondje za reaktivnim kisikovim radikalima. Detoksikacijski kapacitet vašega tijela, ovisan o glutationu, može se opteretiti i unošenjem hrane bogate uljima i mastima, osobito ako su te masnoće užegle ili grijane.
Dioba, rast i diferencijacija stanica umunološkog sustava ovise o glutationu.
Glutation uspješno pomaže kod sljedećih bolesti: cistična fibroza, astma, kronična opstrukcijska bolest pluća, rak, plućna fibroza, sinusitis, kemijska osjetljivost, sindrom kroničnog umora, fibromijalgija, trovanje, osobito teškim metalima, hepatitis, masna jetra, sepsa, opekline, parkinsonova bolest, alzheimerova bolest, auotimune bolesti, iritabilni colon, virusne bolesti, gastritis, colitis, ileitis, dijabetes, AIDS, ateroskleroza, pankreatitis, srpasta anemija, siva mrena, šizofrenija, depresija, bipolarni poremećaji…
Glutatio regulira i ciklus dušikova oksida i glavni je borac protiv slobodnih radikala u mozgu. Glutaion peroksidaza reducira lipidne hidroperokside u alkohole i reducira slobodan vodikov peroksid u vodu.
Tjelo se glutationom služi kod sinteze bjelančevina, DNK, i prostaglandina kao I za transport aminokiselina.
Reducirani glutation može svoj redukcijski potencijal prenijeti na slobodne radikale kao što su reaktivni kisikovi spojevi. Dajući im svoj electron, glutation i sam postaje raktivan no tada se po dva takva glutationa spajaju u glutation disulfide. Oksidirani se oblik toga spoja može reducirati s pomoću glutation reduktaze, enzima koji koji kao donora elektrona koristi NADPH ( reducirani nikotinamid adenine dinukleotid fosfat ). Omjer količine reduciranog i oksidiranog glutationa unutar stanica utječe na borbu s učincima stanične toksičnosti i oksidativnog stresa. Taj je omjer u zdravim stanicama oko 9:1. Glutation se nalazi u sirovom voću i povrću. Gladovanjem se glutation troši. Treba znati da umjerene statičke vježbe snage ( teretana ) podižu razine glutationa.
LIPOSOMSKI GLUTATION
Ima najbolju apsorpciju, kroz probavni sustav u krvtok apsorbira se gotovo 99% takvog glutationa..Liposomski pripravci su veličine nekoliko nanometara i u stanice ulaze cijeli. Inkapsulacija glutationa u liposome zahtjeva upotrebu nanotehnologije kako bi se molecule glutationa okruzile molekulama fosfatidilkolina. Time se povećava njegova probavna i stanična iskoristivost. Boljoj apsorpciji glutationa pomaže Natrij Ascorbat, vitamin E, vitamin B2 I vitamin P ( bioflavonoidi ). NAC, Alfa Lipoična Kiselina, Magnezij Klorid, Silimarin, Selen….podižu razine glutationa u tjelu. Liposomska tehnologija otkrivena je 1960-tih godina. Liposomski mjehurić svojom lipidnom membranom okruži vodenu otopinu glutationa poput neke čahure, Unutarnja je strana membrane ovog mjehurića topiva u vodi, a vanjska je topiva u mastima. S vanjske strane mogu se vezivati i drugi spojevi topivi u mastima. Vodena topina unutar mjehurića ( a ona gotovo da ne može proći kroz vanjski lipidni sloj ) može sadržavati otopljene vitamine, lijekove, cjepiva, DNK, ili neke druge tvari. Kada se spoji s staničnom membranom cijeli se sadržaj liposoma isporuči izravno u stanice.


NAMIRNICE KOJE ČISTE JETRU

Primarni način na koje tijelo izbacuje toksine jest preko jetre, koja pročišćava i čisti tijelo kontinuiranim filtriranjem otrova u krvi, koji ulaze preko probavnog trakta, kože i dišnog sustava. Međutim, u trenutcima kada je jetra preopterećena zbog stresa ili pretjeranog izlaganja toksinima, cijeli sustav može bti izbačen iz ravnoteže, a zdravlje ugroženo.
S obzirom da je jetra odgovorna za proizvodnju žuči, još jedan oblik detoksikacije koji je metabolički potreban za razgradnju i asimilaciju masti i proteina iz hrane, izuzetno je važno da se jetra održava na propisani način. Ukoliko jetra ne funkcionira dobro, tijelo neće biti u mogućnosti da se očisti i apsorbira hranjive tvari.
'Tisuće enzimskih sustava koji su odgovorni za gotovo sve tjelesne aktivnosti su izgrađene u jetri.', napisala je dr. Karl Maret, MD, u svom radu o važnosti dobrog rada jetre. 'Pravilno funkcioniranje očiju, srca, mozga, zglobova, bubrega, ovise o dobroj aktivnosti jetre. Ako je jetra oslabljena, i ne može izgraditi samo jedan od tisuće enzimskih sustava koje tijelo zahtijeva, doći će do umanjenja cjelokupne tjelesne funkcije i posljedično povećanja stresa .' Ovdje je sedam važnih namirnica koje bi trebali uključiti u prehranu kako bi vaša jetra bila zdrava.
Češnjak, grejp, zeleni čaj, zeleno povrće:
Češnjak sadrži brojne sumporne sastojke koji aktiviraju jetrene enzime odgovorne za ispiranje toksina iz tijela. Ovaj gomoljasti rođak luka, sadrži alicin i selenij, dva bitna sastojka, koja dokazano štite jetru od toksičnih oštećenja, i pomažu u procesu detoksikacije.
Grejp je bogat prirodnim vitaminom C i antioksidansima. Kao i češnjak, grejp sadrži sastojke koji povećavaju proizvodnju jetrenih enzima za detoksikaciju. Osim toga grejp sadrži i flavonoid, spoj poznat kao naringenin koji pomaže kod topljena masti.
Zeleni čaj u sebi ima katehina, riječ je o vrsti biljnog antioksidansa koji je prikazan u istraživanjima kako bi se uklonile nakupljene masnoće i potakle odgovarajuće funkcije jetre. Ovaj snažni biljni napitak također štiti jetru od toksina, koji bi inače mogli uzrokovati ozbiljnu štetu.
Lisnato zeleno povrće: gorka tikva, rikola, špinat, također sadrže brojne spojeve koji neutraliziraju teške metale, a imaju jak utjecaj na jetru. Lisnato povrće može eliminirati pesticide i herbicide iz tijela, te potaknuti stvaranje i protok žuči.
Avokado, Orasi i Kurkuma
Avokado je bogato tvarima za proizvodnju glutationa. Avokado proizvodi spojeve za jetru, tako da ju štiti od toksičnog preopterećenja, i potiče jačanje njene pročišćavajuće snage. Neka istraživanja su pokazala da konzumiranje avokada jednom ili dvaput tjedno za 30 dana može popraviti oštećenja na jetri.
Orasi koji sadrže visoke razine L-argininom, amino kiselina, glutationa, i omega-3 masnih kiselina također pomažu kod čišćenja jetre od bolesti koje uzrokuje amonijak. Orasi osim toga utječu na protok kisika u krvi.
Kurkuma-Indijski Šafran jedna je od najmoćnijih namirnica za održavanje zdrave jetre- Dokazalo se da aktivno štiti jetru od toksičnih oštećenja, pa čak utječe i na regeneraciju oštećenih jetrenih stanica. Kurkuma potiče prirodnu proizvodnju žuči, poboljšava ukupnu funkciju žučnog mjehura i drugih organa za pročišćavanje organa.

OPET PONAVLJAM: USPJEŠNOST LIJEČENJA BILO KOJE BOLESTI, OSOBITO MALIGNE, ISKLJUČIVO OVISI O ZDRAVSTVNOM STANJU VAŠE JETRE…


JETRA je ključna za očuvanje integriteta ljudskog organizma. Nevjerojatno je kompleksna i moćno je oružje zaštite od štetnih tvari. No, njezina snaga ima granice. Načinom života i prehrane mnogi ljudi stavljaju taj veličanstveni organ na kušnju.
Ljudsko biće pojest će tijekom života tone hrane, popiti tisuće litara raznih napitaka, uzimat će medikamente, konzumirati razne tvari - među njima i izuzetno štetne - i sve će to proći kroz jetru.
Na našu dobru jetru odražavaju se loše životne navike.
Ona će reagirati ako se ljudi ne hrane pravilno, ako jedu s nogu, ako trpaju u sebe velike količine masne i pečene hrane, prženih krumpirića, čipsa, krafni, lisnatog tijesta… Užegle masti na primjer, izvori lipidnih peroksida, izuzetno su toksične za jetru i oštećuju membrane njezinih stanica.
Poremećena funkcija jetre odražava se na našem cjelokupnom zdravlju, među ostalim i na probavnim organima koji su zaduženi za kvalitetnu detoksikaciju organizma. Usporava li jetra rad, organizam postupno dolazi u stanje kroničnog trovanja.

1. Kako radi jetra

Krvlju u jetru dolaze hranjive tvari, ali i različite toksične tvari koje jetra mora neutralizirati kako bi se spriječilo oštećenje organizma. U tom neprestanom radu jetra biva često oštećena. Krv se iz oba izvora razvodi kapilarnom mrežom (sinusoidi) kroz jetru, da bi došla u kontakt s jetrenim stanicama, a potom se skuplja u jetrene vene. Venska drenaža jetre ide preko jetrenih vena koje se nalaze na stražnjoj površini jetre i dreniraju se u donju šuplju venu tik ispod ošita.

2. Kad s jetrom nije sve kako treba

Kroničan umor, depresija, česte glavobolje, nesanice, promjene raspoloženja, težak PMS, probavne tegobe (nadutost, mučnina, zatvor) mogu biti simptomi oštećenja ili disfunkcije jetre. To su važni znakovi da s jetrom nije sve kako treba, no često ih ne doživljavamo kao alarm. Jetra je kompleksan organ i ima ulogu ne samo centralnog laboratorija organizma nego je i važna komponenta našeg obrambenog sustava. Oštećenja jetre imaju utjecaj na sve organske sustave u organizmu. Najvažnije stanice u jetri su hepatociti koji čini gotovo 90 posto njezina ukupnog volumena. Hepatociti imaju vrlo kompleksnu strukturu i obavljaju niz ključnih funkcija za održavanje organizma u zdravom stanju.

3. Što kad se jetra ošteti

Oštećenje bilo kojeg uzroka može biti akutno i kronično.
Ako bolest ne prijeđe iz akutne u kroničnu fazu, jetra se potpuno oporavlja. Dođe li pak do kroničnog oštećenja jetre, tada postupno dolazi do smanjenog funkcionalnog kapaciteta jetre (smanjuje se broj hepatocita te time i njihova ukupna funkcionalna sposobnost) te stvaranja ožiljnog tkiva (fibroza) kao reakcije na upalni proces, što mijenja anatomiju jetre i dovodi do komplikacija, primjerice redistribucije krvotoka i zastoja krvi pred jetrom (portalna hipertenzija). Uznapredovala fibroza jetre naziva se ciroza jetre, koju karakteriziraju dva problema: smanjena masa funkcionalnih jetrenih stanica te redistribucija krvotoka jetre s brojnim posljedicama.
Poznavanje bolesti jetre toliko se produbilo da je stvorena nova struka koja se zove hepatologija.

4. Kad jetra oboli

Jetra ima ograničen način reagiranja, tako da su sve bolesti karakterizirane propadanjem hepatocita ili stanica žučnog epitela, upalnom reakcijom i stvaranjem veziva, što znači da svaka kronična bolest jetre, ako je neliječena, može dovesti do ciroze. Najčešće bolesti jetre su alkoholna bolest jetre, virusna bolest jetre, masna jetra i oštećenje jetre lijekovima. Masna jetra je najčešća posljedica pretjeranog uzimanja alkohola. Potencijalno je reverzibilna ako osoba prestane uzimati alkohol. Obično ne daje simptome, a očituje se povećanom jetrom.

5. Simptomi i znaci bolesti jetre

Bez obzira na uzrok bolesti jetre, neki su simptomi i znaci karakteristični. Najčešći simptomi bolesti jetre su umor, opća slabost, mučnina, gubitak apetita i bol u trbuhu. Kod uznapredovale bolesti javljaju se poremećaj mentalnih funkcija, smanjen libido, poremećaj plodnosti i menstrualnog ciklusa. Znaci bolesti jetre ovise o stupnju oštećenja i to su više prisutni što je bolest više uznapredovala. Najčešći su žutica, gubitak mišićne mase, pljesniv zadah, povećana sklonost krvarenju, paukoliki angiomi, crvenilo dlanova, smanjena dlakavost, ginekomastija, nakupljanje tekućine u trbuhu i oticanje ekstremiteta.

6. Lijekovi koje jetra ne voli

Neki lijekovi i tvari direktno oštećuju jetru (toksično oštećenje), primjerice paracetamol, nesteroidni antireumatici, neki antibiotici i otrovanje gljivom amanitom. Neki lijekovi dovode do oštećenja jetre zbog preosjetljivosti organa, primjerice anestetik halotan, indometacin i brojni drugi.
Konačno, neki lijekovi uzrokuju kolestatsko oštećenje jetre (zastoj žuči) poput fenotijazina, nekih antidepresiva i spolnih hormona. U pravilu, prekid uzimanja lijeka dovodi do prestanka procesa oštećenja i oporavka jetre. U rijetkim slučajevima, posebice ako se kod kroničnog uzimanja lijeka ne registrira oštećenje jetre, može doći do uznapredovale fibroze i ciroze.

7. Principi liječenja jetrenih bolesti

Poznato je pravilo u medicini da je bolje spriječiti nego liječiti. Neke jetrene bolesti možemo spriječiti izbjegavanjem štetnih tvari i adekvatnom prehranom (alkoholna bolest jetre, masna jetra) te cijepljenjem (hepatitis A i B). Jetrene bolesti različitih uzroka mogu klinički izgledati vrlo slično, jer smo napomenuli da jetra ima ograničen način reagiranja na bolest. Stoga je vrlo važno postaviti preciznu dijagnozu i dati ciljanu terapiju kako je navedeno kod pojedinih bolesti. U slučaju neuspjeha terapije i razvoja terminalne faze bolesti (tzv. dekompenzirana ciroza jetre) terapijska je opcija transplantacija jetre.
Široj javnosti poznati su lijekovi koji se godinama koriste, a zovu se hepatoprotektivi, dakle lijekovi sa zaštitnim svojstvima za jetru. Ti lijekovi nikada nisu primarna terapija bolesti jetre jer sami ne mogu promijeniti tijek bolesti, no korisni su kao pomoćni lijekovi odnosno kao sredstva koja povećavaju djelotvornost specifičnih lijekova. Na svjetskom tržištu ih je velik broj, a mogu se prema mehanizmu djelovanja podijeliti u dvije osnovne skupine: antioksidanse i antiupalne/antifibrotičke lijekove. Klasični antioksidansi su vitamin E i betain, dok kao antiupalni lijekovi djeluju ursodeoksikolna kiselina, pentoksifiln i losartan (inače antagonist receptora angiotenzina).

8. Lijekovi koji se ČESTO KORISTE

Dva lijeka koja se često koriste u nas su Silymarin i Hepatil.
Silymarin se dobiva iz sjemenki ploda sikavice (Silybum marianum). Sastoji se od tri primarna flavonoida (silybin, silydianin i silychristin). Lijek djeluje citoprotektivno (štiti stanice) antioksidativnim djelovanjem i zaštitom od slobodnih radikala, stimulira sintezu proteina i regeneraciju te povećava jetreni glutation (antioksidans važan za detoksikaciju) za više od 35 posto. Lijek djeluje i antiupalno blokirajući upalni efekt leukotrijena. Pokazao se korisnim u nizu jetrenih bolesti poput alkoholne bolesti jetre, otrovanja gljivama i nekim lijekovima te kod virusnog hepatitisa.
Hepatil sadrži ornitin aspartat koji olakšava detoksikaciju i regeneraciju stanica te može biti koristan kod upale (virusni hepatitis) i alkoholne bolesti jetre. Povoljan efekt ostvaruje se djelovanjem na sintezu glutamina i putem povećavanja stvaranja ureje.

9. Kako se zaštititi od oštećenja jetre

Neumjerenom prehranom i unosom štetnih tvari svakodnevno stavljamo jetru na kušnju. Jednostavne mjere kojima ćemo štititi jetru su zdrava prehrana i izbjegavanje prekomjerne težine te izbjegavanje alkohola. Zdrava dijeta je dijeta bogata povrćem i voćem, leguminozama (grašak, bob, grahorice), orasima i sjemenkama. Poželjno je uzimati suplemente vitamina i minerala ( METHIONIN, CHOLIN&INOSTIOL. LECITIN …)
Važno je održavati tjelesnu težinu normalnom i živjeti zdravo, sa svakodnevnom fizičkom aktivnošću. Za jetru su loše zasićene masti (uglavnom u hrani životinjskog porijekla), rafinirani šećer i ponajviše ALKOHOL.

10. Namirnice koje jetra ne voli

Nekontrolirano konzumiranje kave može biti štetno za jetru i dovesti do njene iscrpljenosti. Poznato je da osobe koje su u mladosti obožavale kavu u zrelim godinama kavu ne podnose. Zašto? Zbog “izmorenosti jetre“ koja je u ranoj mladosti morala odraditi velike poslove detoksikacije i sada se već umorila. Kava se, naime, tijekom uzgoja vrlo često tretira pesticidima, a njezinim prženjem nastaju kancerogeni produkti.

11. ALKOHOL, veliki „šamar“ jetri

Jetra je organ koji mora preraditi sve štetne tvari poput užeglih masnoća, pesticida te ih eliminirati iz organizma. Neumjereno konzumiranje alkohola može uvelike pridonijeti njezinu oštećenju. Alkohol se razgrađuje u jetri i svako pretjerano ispijanje alkoholnih pića ostavit će štetne posljedice ne samo na zdravlje jetre već i mozga, gušterače, dvanaesnika i središnjeg živčanog sustava. Opterećenje jetre alkoholom ometa lučenje probavnih enzima u jetri i dovodi do smanjene apsorpcije masti, bjelančevina i vitamina topljivih u masti te vitamina B skupine, posebice vitamina B1 i folne kiseline. U konačnici, toksičan učinak alkohola može rezultirati pojavom masne jetre, upalnih promjena u stanicama jetre ili hepatitisom te pojavom ciroze. No, čaša vina nakon glavnog obroka neće učiniti štete ni ženama ni muškarcima.

12. Štetnost pušenja i toksina

Uvlačenjem duhanskog dima čovjek uvlači više od 4000 različitih toksičnih spojeva; nikotin, bezapiren, policikličke aromatske ugljikovodike, cijanid, katran, acetaldehid, akrolein i sl. To je veliko opterećenje za jetru koja mora odraditi detoksikaciju za svaki sastojak duhanskog dima. Tragovi pesticida u hrani nakupljaju se u jetri i mogu biti uzrokom oštećenja. Važno je sve namirnice temeljito oprati kako bi se izbjegli nepoželjni toksični spojevi; pesticidi, inteksicidi, aditivi u što većoj mjeri. Površine na kojima namirnice pripremamo moraju biti besprijekorno čiste.

13. Jetri smeta prejedanje

Prejedanje i pretjeran svakodnevan unos hrane jedan je od čestih uzroka smanjene funkcije jetre. Neumjerenost u hrani i piću traži od jetre “prekovremeni” rad, a umorna jetra nije baš učinkovita u detoksikaciji štetnih tvari kao kad je ovaj organ rasterećen.

14. Namirnice koje jetra voli

Za dobro stanje jetre izuzetno je važna i pravilna funkcija bubrega, stoga treba jesti što više voća i povrća bogatog kalijem, poput banana, badema, rajčica, grožđica, šljiva i dnevno osigurati optimalne količine vode (1 do 2 litre).
Ako želite očuvati zdravlje jetre, čistite je i detoksicirajte pijući svježe sokove od povrća poput mrkve, cikle, radiča i maslačka. Artičoka, kao i sikavica i čičak, obiluje silimarinom i inulinom koji izuzetno dobro čuvaju jetru od štetnih posljedica i oštećenja, a zahvaljujući bogatom sadržaju tvari cinarina artičoka je pravi izbor za “odmašćivanje” jetre. Cinarin i kafeinska kiselina kojima obiluje artičoka imaju izrazito hepatoprotektivni učinak te su pravi izbor u zaštiti zdravlja jetre.
Inulin je balastna tvar ili vlakno koje pomaže pražnjenju crijeva, što je vrlo važno za dobro stanje jetre jer je svaki zatvor ili opstipacija veliko opterećenje za nju. Osim toga, inulin je prirodni prebiotik, odnosno hrana za dobre bakterije crijeva. Potičući njihov rast i razvoj i sprečavajući rast i razvoj patogenih bakterija, inulin je često dodavan prebiotik u fermentirane mliječne proizvode.

15. Češnjak i voće

Češnjak ima snažan antibakterijski i antivirusni učinak i djelotvorno snižava razine štetnog kolesterola, a sumporni spojevi češnjaka pomoć su u detoksikaciji teških metala poput žive. Savjet nutricionista: kada god ste u prilici, uzmite dnevno barem jedan obrok češnjaka s obiljem maslinova ulja jer je češnjak odličan dezinficijens.
Voće, posebno ono bogato pektinom (prehrambenim vlaknom topivim u vodi), poput jabuka i krušaka, djelotvorno snižava kolesterol.
Pektin se, naime, veže na žučne kiseline i na taj način podupire snižavanje razine kolesterola i rasterećuje jetru. Dnevno u organizam treba unijeti oko 25 g balastnih tvari, stoga je savjet jesti što više svježeg voća i povrća, poput zobi, riže, šljiva, citrusa, mahunarki i kelja pupčara. Mahunarke poput graška i graha bogat su izvor aminokiseline arginina koja podupire detoksikaciju amonijaka - toksičnog nusprodukta koji nastaje razgradnjom proteina, a taj proces događa se upravo u jetri.

Detoksikacija sokovima

Zeleno povrće izvrstan je izvor klorofila, sjajnog čistača jetre i antioksidativne zaštite jetre. Osobama koje se skrbe o svom zdravlju savjetuje se da nakon svakog obroka piju čaj od čička jer silimarin, aktivna tvar kojim obiluje ova biljka, ima blagotvoran učinak na jetru. Ta čudesna biljka kojom se djeca vole igrati tisućama se godina koristi u liječenju jetre. Silimarin se pokazao djelotvornim kod jetre oštećene alkoholom, žutice, žučnih kamenaca, kao i kod ostalih kroničnih bolesti poput gljivičnih. Poznato je i snažno protuupalno djelovanje silimarina. Silimarin se veže na receptore i na taj način štiti i spašava jetru.
Poželjne namirnice za jetru
VOĆE: bez ograničenja
POVRĆE: kuhano s obiljem maslinova ulja
JUHE: nemasne, uglavnom od povrća
JAJA: bjelance bez ograničenja i najviše tri jaja tjedno
SIR: svježi sir obranog mlijeka
MESO: perad: piletina i puretina, teletina (sve bez masnoća, uglavnom kuhano ili pripremljeno u foliji ili voku bez masti ili pirjano na maslinovom ulju)
RIBA: bijela, pripremljena na lešo
MASNOĆE: 1 žlica maslinova ulja te nekoliko maslina dnevno
KRUH I ŽITARICE: integralna riža, integralna tjestenina te kruh od cjelovitih žitarica bez puno masnoće
SLASTICE: domaći med pouzdanog podrijetla, posebice kestenov i domaći džemovi bez aditiva i konzervansa
NAPICI: čaj od čička, kadulje, mente, svježe cijeđeni sok voća i povrća, voda Vitamini B skupine - omogućavaju dobar metabolizam masti, ugljikohidrata i bjelančevina; rasterećuju i obnavljaju jetru
Vitamin C ( NATRIJ ASCORBAT ) detoksicira jetru kao antioksidans te neutralizira toksine
Lecitin ( najbolje suncokretov ), fosfolipid - sprečavaju odlaganje masti u jetri
Propolis i pelud - pčelinji proizvodi koji čuvaju jetru od nekih kemijskih otrova i alkohola “loveći” i neutralizirajući slobodne radikale
Aminokiseline cistein, metionin, glutation, arginin - velika su pomoć u detoksikaciji i zaštiti jetre
Silimarin i LIV 52 – čistači jetre

VAŽNE INFORMACIJE KAKO OČUVATI JETRU

Jetra je najveći imunološki organ i najveća i najteža žlijezda, teška u prosjeku oko 1 kg. Najčešće i najteže oboljenje jetre je hepatitis C od koga u svijetu boluje oko 170 milijuna ljudi.
U njoj se nusproizvodi probave čiste od toksina iz svakodnevne prehrane: konzervansa, pesticida, herbicida, raznih emulgatora s šiframa E, alkohola, umjetnih boja, aroma, hormona i antibiotika ( iz mesa ), antibiotika i niza kemijskih lijekova koje klasični liječnici svakodnevno preporučuju.
Kroz jetru u 60 sek. prođe 1 l krvi . Pomoću režnjeva kojih ima mnogo, a sastavljeni su od miliona stanica jetra pročišćava krv u koju su ušle tvari iz probave. Čistu krv šalje direktno u krvotok.
Zadužena je i za skladištenje šećera i pretvaranje glikogena u glukozu, koja odmah ulazi u krv, pa time podmiruje osnovne energetske potrebe organizma .

Jedan od problema jetre može da bude i masna jetra . Bolest može, ali i ne mora da bude posljedica alkohola. Kod osoba s masnom jetrom inzulin loše obavlja svoj posao pa dolazi do poremećaja u metabolizmu masti. Takva jetra stvara i manje količine lipotropika ( metionina,kolina,inozitola ibetaina) pa ih treba uzimati kao dopunu. Lipotropici sprječavaju prekomjerno nakupljanje masti u jetri. Oni potiču jetru na stvaranje lecitina.
Kada se jetra prepuni otrovima, više ne može vršiti ulogu pročistača krvi pa je to jedan od najvećih uzroka pada imunosnog sustava i početka malignih i drugih bolesti.
Na primjer, kemoterapija korištena u tretmanima protiv karcinoma može vrlo lako izazvati toliku dodatnu toksičnost da jetra jednostavno otkazuje i pacijent umire.
Danas se previše koristi raznih kemijskih lijekova kao što su antibiotici, kortikosteroidi, razni antidepresivi, a o širokoj paleti lijekova koje koriste onkolozi da i ne pričam.
Morate biti svjesni da su svi ti kemijski lijekovi ujedno i otrovi i prvo što napadnu, napadnu jetru .
Pošto jetra ima veliku sposobnost da se sama regenerira, bolesti jetre se uglavnom kasno primjete. Krvna slika zna pokazivati da je sve u redu, a bolest već dobrano zahvati jetru.
Smatra se da veliki postotak ljudi ima subkliničke disfunkcije jetre. Kod takvog stanja ne dolazi do adekvatne opskrbe stanica nutrijentima upravo zbog loše pretvorbe unesenih hranjivih tvari u iskoristive oblike u jetri.
Simptomi subkliničkog poremećaja jetre su: kronični umor, glavobolje, nesanice, depresije, promjene PMS-a, mučnina, nadutost, nepodnošenje masti, zatvor ili proljev, gubitak apetita ….

Uzroci poremećaja rada jetre:
1.Lijekovi –opterećuju jetru jer predstavaljaju strane i neprirodne tvari za organizam, tjeraju jetru na prekovremeni rad pa ih treba što je moguće više izbjegavati.

2.Debljina – prekomjerna prehrana je jedan od najčešćih uzroka slabije funkcije jetre.Prekomjerna prehrana doslovno umara jetru te ona nije dovoljno učinkovita u detoksikaciji organizma.

3.Masna i pržena hrana – prženi krumpirići, čips,krafne i slične „umotvorine“ izvori su lipidnih peroksida-užeglih masti, koji su toksični za jetru. Tu spadaju i trans-nezasićene masne kiseline ( masti koje nastaju hidrogenacijom biljnih ulja ) koje imaju izrazito loš učinak na srce i kardiovaskularni sustav. Trans – masnih nezasićenih kiselina ima u gotovo svakoj prerađenoj hrani i spadaju u najrizičnije tvari za ljudsko zdravlje. Prednost treba davati hladno prešanim uljima kao što su maslinovo, sezamono ili bućino ulje .

4.Alkohol – alkohol vodi oštećenju mozga, jetre, gušterače, dvanaesnika i središnjeg živčanog sustava. Alkohol se razgrađuje u jetri što dovodi do nakupljanja masti u jetri ( masna jetra ), mogućnost pojave upalnih promjena na stanicama jetre ( hepatitis ) te do ciroze jetre .

5.Pušenje – pušenje osim što djeluje toksično na pluća izvor je i cijelog niza toksičnih spojeva koji dospijevaju u krv pušača, a zadatak jetre je detoksikacija svakog od tih toksičnih spojeva. Sve to još dodatno opterećuje i oštećuje jetru.
Prvi korak u očuvanju jetre je prehrana po krvnoj grupi, to je i prvi korak u podizanju imunosnog sustava.
Jedni od najjačih gena u tijelu su geni koji određuju krvnu grupu i kada ono dobro funkcioniraju, a funkcioniraju dobro samo ako se hranite po krvnoj grupi, tada i vaš imunosni sustav funkcionira dobro .
Važno je znati da svaki poremećaj u radu žuči znači da jetra nije u redu. Nažalost kada dođe do odstranjivanja žuči nitko ne opomene pacijenta da uzme biološke lijekove za jetru i da se cijepi s Pneumokonim cijepivom.
Neki od najvažnijih biloških lijekova koji će pomoći oboljeloj jetri da povrati svoje funkcije , a ujedno i pomažu u liječenju malignih bolesti .

ARTIČOKA - pomaže u liječenju ciroze jetre i žutice, potiče lučenje žuči,umanjuje djelovanje toksina na stanice jetre, čisti i obnavlja stanice. Poboljšava volumen i protok žuči .
2-3 x 1 tbl. 30 min. prije jela
Pomaže uklanjanje pijeska iz bubrega, zastoja mokrenja i gihta. Snižava LDL, a podiže HDL, odstranjuje mokraćnu kis . Općenito ublažava mučninu i žgaravicu, ublažava simptome reume, kao jak antioksidans čisti od raka i potiče probavu masti. Artičoku mogu uzimati samo krvne grupe O i A .

LECITIN SUNCOKRETOV- čisti jetru, povećava otpornosti na bolesti, pomaže u radu timusnoj žlijezdi , a time rast i djelovanje fagocita, koji okružuju i proždiru mikrobe i viruse te uništavaju strano ili abnormalno tkivo.

FOSFATIDILKOLIN - najaktivniji oblik kolina koji Nijemci već godinama koriste za liječenje raznih bolesti jetre, bez kolina se ne može odvijati normalan rad jetre i metabolizam masti.

SILIMARIN - čičkovo mlijeko, podiže razinu glutationa - najjačeg antioksidansa u našem tijelu i obnavlja stanice jetre .

LIV 52 - Indijski biljni lijek od osam vrsta biljaka, jedan od najprodavanijih biljnih lijekova za jetru u svijetu koji se u suštini nije pokazao nikako!!!

CLA - ( konjugirana linolenska kiselina ) je jak antikancerogen, uništava stanice raka sprječavajući oštećenja staničnih membrana od visoko reaktivnih tvari tako što u staničnim membranama zamjenjuje kancerogene masne kiseline , isključujući njihovo djelovanje .

Vit. E 2 - 4 x 400 ij na dan uz Selen 2 - 4 x 50 mcg na dan. Selen podiže razinu enzima glutation peroksidaze koji podiže razinu glutationa, najjačeg antioksidansa u tijelu, ima ga svaka stanica i njegova niska razina je uzrok bolesti jetre.
Osobe iznad 40-te i osobe s poremećaje u radu jetre trebaju uzimati E vit. + Selen u suhom obliku u omijeru 1 : 8 .

Natrij ascorbat, o kome sam već mnogo pisao je takođe obavezan za normalizaciju jetre

NAC ( N-acetil cistein) podiže razinu glutationa i štiti jetru. NAC je acetilirani oblik aminokiseline cisteina, cistin i cistein su tijesno povezane i smatraju se jednom aminokiselinom, a NAC je znatno stabilniji oblik ovih aminokiselina
Pored važne uloge u sintezi proteina, NAC ima značajnu ulogu što čini sastavni dio aminokiseline glutation, najjačeg antioksidansa u našem tijelu, kojega ima svaka stanica, neophodnog za održavanje imunosnog sustava
Niska razina glutationa je obavezno uzrok bolesti, a posebno bolesti jetre, respiratornih infekcija i prehlada.
Uzimanjem NACA-a kao dopune podiže se prirodna razina glutationa u tijelu osobito nakon bolesti i fizičkih napora.
NAC pomaže kod bolesti disajnih organa kao što su: emfizem, kronični bronhiti, kronične bolesti pluća, rak pluća .
NAC je važan u liječenju očnih bolesti jer podiže razine glutationa
Osobe oboljele od malignih bolesti bi ga svakako trebale uzimati uz ostale antioksidanse
NAC pruža zaštitu od toksičnog dijelovanja lijekova i kemikalija, npr. acetaminofena, ugljentetraklorida, etanola, ugljenmonoksida, citostatika, aerozagađenja i td .
NAC podiže snagu i izdržljivost organizma i smanjuje nivo homocisteina, aminokiseline čija vioska razina uzrokuje srčana oboljenja, moždane udare i karcinome.
Smanjuje i razine LDL kolesterola


ALA ( alfa lipoična kiselina ) univerzalni antioksidans, ima i lipotropno dijelovanje. Važna za dijabetičare, štiti jetru i ubrzava njen oporavak, i podiže razine glutationa.

KVERCETIN - jak antioksidans, osobito štiti jetru i crijeva. Smatra se jednim od najjačih poznatih antikancerogena

KURKUMA - sadrži enzim kurkuminoid koji blokira enzime koji omogućuju život tumornom tkivu. Potiče protok žući i razgradnju žučnih kamenaca i štiti od poremećaja rada žučnog mjehura, sprječava stvaranje krvnih ugrušaka koji izazivaju moždani udar i snižava LDL (loš ) kolesterol .
Klinički je dokazana djelotvornost kurkume kod raka dojke, prostate i debelog crijeva. Kurkumu treba obavezno uzimati uz Bromelain koji ubrzava apsorpciju i djelovanje kurkumina.

METIONIN - esencijalna aminokiselina, tijelo ju ne može proizvesti već ju mora dobiti iz hrane ili kao dopunu unijeti, čisti jetru od toksina
Metionin, kolin, inozitol i betain su lipotropici, sprječavaju nenormalno nakupljanje masti u jetri.
Metionin je jak antioksidans, sadrži sumpor, štiti tijelo od slobodnih radikala i toksičnih tvari
Pomaže kod šizofrenije snizujući razine histamina u krvi, ako je histamin povišen mozak prenosi pogrešne poruke
S kolinom i folnom kiselinom štiti od nekih oblika tumora
Pospješuje izlučivanje estrogena pa je dobar za žene koje uzimaju kontracepciju
Manjak metionina dovodi do oticanja zglobova zbog viška vode što može dovesti do infekcija, taloženja kolesterola i ateroskleroze
Ne može se sintetizirati u tijelu pa se mora unositi kao nadopuna
Osobe koje uzimaju više proteina moraju zbog detoksikacije uzimati i dopune metionina
Podiže razine glutationa, najjačeg antioksidansa u tijelu
Pomaže nadzirati razine homocisteina, aminokiseline čija povišena razina dovodi do srčanih bolesti , Alzhei. bolesti i raka
Uzima se 2-4 x 500 mg na dan ( po potrebi ) sat prije ili iza jela . Uz njega dobro dijeluju Folic acid i B6

Choline & Inositol - ubrajaju se u B kompleks, a sudjeluju u obnovi i radu živčanih sustava te pretvorbi masti u jetri. U stresnim situacijama ( epi. napadi ) dolazi do manjka Cholina & Inozitola u organizmu što ometa normalnu funkciju nervnih stanica . On je izuzetno važan u stvaranju mijelinske ovojnice i moždanih stanica , koje odumiru učestalim epi. napadima.
On akođer smanjuje urinarnu ekskreciju karnitina , tvari koja sudjeluje u stvaranju energije prijenosu nervnih impulsa. Smanjuje potištenost, tjeskobu, osjećaje straha, djeluje opuštajuće.
Jetra je podložna oboljenjima, najčešće upalama to jest virusnim hepatitisima, a ima ih za sad poznatih 5 vrsta.

MASNA JETRA – Steatoza ili masna jetra se danas sve češće javlja. Smatra se da dans svaka peta osoba ima ovaj poremećaj.
Masna jetra se može podijeliti na.
Alkoholnu čiji je uzrok alkohol
Nealkoholnu čiji je uzrok debljina, stress, dijabetes, nepravilna prehrana, manjak proteina u hrani, kemijski lijekovi, trudnoća i općenito sve nepravilnosti u režimu života
Jetra inače sadrži samo do 5% masti od cjelokupne težine cijele jetre. Poremećaji u prehrani dovode do poremećaja funkcija jetre pa mod količine masti u jetri bolest ide od obične steatoze preko upale jetre ( steatohepatita ) do ekstremnog poremećaja, ciroze jetre.
Kada više od 35% stanica jetre sadrži mast, steatoza može da se vidi ultrazvukom, gdje jetra izgleda svjetlija ili bijela.
Službena medicina koristi lijekove za poboljšanje funkcije jetre kao što su metformin ( daje se osobama koji su potencijalni dijabetičari ), a drugima se daje urzodeoksikolna kiselina.

HEPATITIS A – Bolest prljavih ruku, a uzrokuje ga virus HAV. Do zaraze dolazi uzimanjem zaražene hrane, sirovih morskih plodova, loše opranog voća I povrća te kontakta s zaraženom osobom. To dovodi do slabosti, malaksalosti,povraćanja, bola u predjelu jetre, žute kože I temperature. Proces ozdravljenja može trajati 1-2 mjeseca nakon čega se više ne dobije bolest .

HEPATITIS B – Najrasprostranjeniji u svijetu, uzrokuje ga virus HBV. Do zaraze dolazi zaraženom krvlju I ostalim tjelesnim tečnostima, prljavim iglama ili instrumentima, seksualnim putem s majke na bebu I peroralno – pljuvačkom. Simptomi su umor, manjak apetita, tamna mokraća, I ponekad žutica. Često nema simptoma i kod 10% bolesnika prerasta u kroničnu infekciju. Može proći I sam od sebe I ne vraća se .

HEPATITIS C – Tihi ubica , uzrokuje ga virus HCV . Način zaraze je kao I kod hepatitisa B , ali rijeđe seksualnim putem. Simptomi su slabo izraženi, a najčešće je to kronični umor, tupi bolovi u stomaku ,svrbež I gubitak težine. Virus se obično ugnjezdi u stanice jetre te kroz 20-30 g. može dovesti do ciroze jetre.

HEPATITIS D – skriveni hepatitis , a izaziva ga HDV virus. Može se zaraziti krvlju I seksualnim odnosom.Simptoma gotovo da I nema , a ako se pojavi u kombinaciji s hepatitisom, razara jetru

HEPATITIS E – dobije se najčešće zaraženom vodom I hranom. osobito ga ima u indiji I Sjevernoj americi. Simptomi su temperature, povračanje, mučnina . Opasan je i može da se razvije u teže oblike bolesti , aposebno je opsana za trudnice. Prolazi higijenom prehrane .
Kod onih koji nemaju tipične sindrome oboljenja jetre, a sumnja se na oboljenje jetre, treba ispitati transaminaze AST i ALT jer su povišene vrijednosti znak oštečećenja hepatocita.
Njihov odnos ukazuje na uzrok bolesti jetre. Ako je on nizak riječ je o akutnim virusnim hepatitisima I biljarnoj opstrukciji, dok se visoki javlja kod metastaza, ciroze i ostalih kroničnih bolesti . Kao dodatni nalazi mogu se koristiti virusni markeri, autoimuni markeri, antimitohondrijalna antitijela, antineutofilna citoplazamtična antitijela, antiglatomišićna antitijela (AGMA), alfa fetoprotein i td.

PNEUMOKOKNA VAKCINA povećava broj antitijela protiv krvne grupe A.
Kada se osobama krvnih grupa O i B da to cjepivo, dolazi do stvaranja većeg broja antitijela protiv krvne grupe A, što osobama krvnih grupa O i B daje veću sposobnost u borbi protiv malignih stanica s osobinama krvne grupe A.
Uporabom Pneumokoknog cjepiva organizam će biti sposobniji na obranu od karcinoma, naročito od karcinoma dojke, jetre, gušterače i želuca
Pošto većina kancerogenih oboljenja ima sklonost ka krvnoj grupi A, ovo cjepivo jačanjem antitijela s osobinama krvne grupe A, mobilizira i jača imuni sustav svih krvnih grupa.
Osobama krvnih grupa A i AB također ojačava imuni sustav što im pomaže da prije uoče kancerogene stanice nego u normalnim uvjetima.
Pneumokokno cijepivo stvara i izohemaglutinine, koji su puno jača antitijela protiv virusa i bakterija od onih koje obično stvara ljudski organizam.
Izohemaglutinini se ponašaju kao terminatori, sami aglutiniraju i ubijaju kancerogene stanice u tijelu te izuzetno podižu imuni sustav, plutaju krvotokom ( kao pahuljice ), a kad se prilijepe na strane stanice u tijelu, promjene oblik i postaju trodimenzionalna antitijela slična morskom raku pa se čak i vide pod mikroskopom.
Osobe krvnih krupa O i B trebaju se cijepiti na svakih 8 - 10 godina.
Osobe krvnih grupa A i AB trebaju se cijepiti na svakih 4 - 5 godina.
Pneumokokno cjepivo treba obavezno dati i onima koji se odluče na kemoterapiju radi zaštite jetre, koja izuzetno strada od onkoloških lijekova.
Pneumokokno cjepivo nije štetno i izuzetno je korisno za zaštitu od svih vrsta bolesti.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom