Kada se kafa pretvara u otrov

Kada se kafa pretvara u otrov

Istraživači sa Univerziteta u Južnoj Australiji analizirali su podatke 347.077 pacijenata u dobi od 37 do 73 godine. Među njima su bili ljudi sa specifičnim genom CYP1A2, zbog čega se kofein brže metabolizira u tijelu.

Studija je pokazala da je ispijanje šest ili više šoljica kafe dnevno povećalo rizik od srčanog udara za 22% u poređenju sa umerenijim unosom do dve šolje. U isto vrijeme, ljudi s gore navedenim genom su na isti način u opasnosti i ne bi trebali zloupotrebljavati kafu.

Povišene razine kofeina u krvi doprinose visokom krvnom tlaku, koji je faktor rizika za srčane probleme.

Mnogi ljudi znaju da ako zloupotrebljavaju kafu, mogu osjetiti nervozu, drhtavicu, pa čak i mučninu: kofein pomaže tijelu da radi brže i aktivnije, ali kad se ne pretjeruje.

Zanimljiv je još jedan zaključak: oni koji uopšte ne piju kafu ili je zamjenjuju bez kofeina, također riskiraju probleme sa srcem (rizik se povećava za 11% i 7% u odnosu na one koji konzumiraju jednu ili dvije šalice): činjenica je da u kafi jedan je od važnih izvora antioksidanata.

Tako je stručnjacima bilo dozvoljeno da piju kafu, ali su zamolili da se ne zanose.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ISPRALA JE KATRAN SA PLUĆA ZA SAMO 72 SATA I DOKTORI SU BILI U ČUDU: Ovaj napitak čisti organizam!

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

KEMOTERAPIJA – UZROK BUJANJA I METASTAZIRANJA TUMORA ( IZ KNJIGE " RAK, ISTINE I ZABLUDE" )