Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

5 moćnih antioksidansa za zdravlje očiju

5 moćnih antioksidansa za zdravlje očiju

Oči su jedan od glavnih organa koji nam omogućuju da opažamo veći dio svijeta oko nas. Zato je važno očuvati njihovo zdravlje i redovito posjećivati ​​stručnjaka, ne samo zbog problema, već i radi prevencije. Uravnotežena prehrana važan je dio ove prevencije - pomoći će nam poboljšati zdravlje očiju i spriječiti razvoj očnih bolesti.

Važno je da namirnice koje sadrže antioksidanse redovno uvrštavate u svoj jelovnik.

Studije pokazuju da cink, vitamini E i C, lutein i zeaksantin mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja očnih bolesti. Većina njih se može nabaviti hranom.
Šta je potrebno našim očima?

Za zdravlje očiju prije svega potrebno je povećati unos antioksidansa:

1. Cink, koji osigurava zdravlje očnih vlakana, smanjuje napredovanje različitih očnih bolesti. Dopuštena dnevna doza varira od 40-80 mg. Sadrži ga u mesu, plodovima mora, povrću, mahunarkama, gljivama, špinatu, pšeničnim klicama, sjemenkama i orašastim plodovima.

2. Zeaksantin i lutein - karotenoidi sa snažnim antioksidativnim djelovanjem. Ovi spojevi imaju sposobnost filtriranja plave svjetlosti, koja štiti receptore retine od oštećenja. Lutein i zeaksantin nalaze se u jajima, paprikama i lisnatom zelenom povrću. Ne postoje posebne preporuke u vezi dnevnog unosa, stručnjaci savjetuju da se pridržavaju prosječne norme - 30-40 mg dnevno.

3. Vitamini E i C, koji imaju antioksidativna svojstva i učestvuju u sintezi kolagena, strukturnog proteina. Vitamin E je topiv u mastima, sprječava oštećenje mrežnice slobodnim radikalima. Preporučena dnevna doza je 10 mg.

Preporučujemo: Revamin Lash je moderni regenerator za trepavice posvećen ljudima koji žele da poboljšaju svoje stanje trepavica

Ljudsko tijelo nije u stanju samostalno sintetizirati vitamin C, pa bi u prehrani trebala biti hrana koja sadrži ovaj vitamin (uglavnom svježe povrće i voće). Optimalna dnevna doza je 90 mg.

Uravnotežena prehrana, uključujući upotrebu hrane s antioksidansima, pomoći će ne samo poboljšanju vida, već i cjelokupnom zdravlju. Prevencija bolesti vidnih organa je također važna, pa redovito odmarajte oči (optimalni odmor je 20 sekundi svakih 20 minuta) i pravovremeno se podvrgnite liječničkom pregledu.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom