KETOGENA PREHRANA – PUT U DUG I ZDRAV ŽIVOT
OVAJ TEKST PROUČITE DOBRO.
POKAZUJE SIGURAN PUT U OPTIMALNO ZDRAVLJE.
To što se danas smatra "normalnom prehranom" zapravo je iskrivlljena istina nastala zloupotrebom i iskrivljavanjem znanstvenih istraživanja u korist farmaceutskih i poljoprivrednih korporacija ("Big Agra" i "Big Pharma").
Ketogena prehrana bazira se na masnoćama životinjskog porijekla.
Ketoza je tema koja je prečesto krivo shvaćena. Izjednačava se s izgladnjivanjem ili se tumači kao znak da s vašim metabolizmom nešto nije u redu. No ništa ne može biti dalje od istine, osim ako niste dijabetičar tipa 1 koji nema potrebnu medicinsku podršku.
Ketoni - suprotno uvriježenom mišljenju i mitovima - nužno su potrebni i blagotvorni izvori energije u našim stanicama koji nastaju normalnim metabolizmom masnoća.
Ljudsko tijelo koristi
ketone kao izvor energije na sigurniji i učinkovitiji način, nego što koristi izvor energije koji dolazi iz
ugljikohidrata -
šećer odnosno
glukozu. Tijelo proizvodi
ketone ako jedemo hranu bez
ugljikohidrata ili pak hranu s malim udjelom
ugljikohidrata (manje od 60 g
ugljikohidrata dnevno).
Jedući hranu s malo ili bez
ugljikohidrata (slično kako se jelo u kamenom dobu), postajemo adaptirani na
keto prehranu.
Zapravo, ono što danas poznajemo pod nazivom
ketogena dijeta nekada je bio prvi izbor u liječenju
padavice (
epilepsije) dok farmaceutske kompanije nisu izašle na tržište s opasnim koktelima antiepileptičkih lijekova.
Prošlo je više desetljeća prije nego smo opet čuli za tu
dijetu, djelomično zahvaljujući roditelju 20-mjesečnog dječaka koji je patio od teških epileptičkih napadaja. Dječakov je otac o
ketogenoj dijeti morao saznati iz knjižnice budući da nikada nije bila spomenuta kao mogućnost od njegovog neurologa.
Nakon samo 4 dana takve
dijete, djetetu su napadaji prestali i nikad se više nisu ponovili.
Tako je nastala Charlie Foundation, nazvana po dječaku zbog njegovog čudesnog oporavka, a danas je
ketogena dijeta dostupna cijelom svijetu i širi se preporukama zahvaljujući njezinim iscjeljujućim svojstvima.
Osim što se koristi kao zdravi životni stil,
ketogena se
dijeta koristi i kao terapija kod raznih stanja poput
grčeva u djece, padavice, autizma, tumora na mozgu, Azheimerove bolesti, Lou Gehrigove bolesti, depresije, moždanog udara, ozljeda glave, Parkinsonove bolesti, migrena, poremećaja spavanja, šizofrenije, tjeskobe (anksioznosti), poremećaja pažnje (ADHD), razdražljivosti, policističnih jajnika (PCOS), sindroma iritabilnih crijeva, želučanog refluksa, pretilosti, kardiovaskularnih bolesti, akni, dijabetesa tipa 2, tremora, problema zastoja disanja i praktički bilo kojeg neurološkog problema, ali i kod raka, te u slučajevima gdje se tkiva moraju oporaviti od nedostatka kisika.
Naši organi i tkiva puno bolje rade kada su im izvor goriva
ketoni, što uključuje
mozak,
srce i
bubrege.
Ukoliko ste ikada bili u prilici vidjeti
srce kako kuca, mogli ste zapaziti debelo masno tkivo koje ga okružuje.
Njega kardiokirurzi gledaju svakodnevno.
Sretno kucajuće srce je ono koje je okruženo slojevima zdrave masnoće.
I
srce i
mozak rade barem 25% učinkovitije na
ketonima nego na
šećeru u krvi.
Ketoni su savršeno gorivo za naše tijelo, za razliku od
glukoze koja je štetna, manje stabilna, ekscitatorna i zapravo skraćuje životni vijek.
KETONI nemaju učinak
GLIKACIJE tj. karameliziranja ili ubrzavanja procesa starenja tijela, kao što to ima
glukoza.
Zdrava
ketoza također pomaže izgladnjivanju stanica raka jer one ne mogu koristiti
ketone kao izvor energije nego se za rast i razvoj oslanjaju isključivo na
glukozu kao izvor energije.
Tvornice energije u stanicama našeg tijela -
mitohondriji - puno bolje rade pri
ketogenoj prehrani jer mogu podići razinu energije na stabilan, dugotrajan, učinkovit i uravnotežen način.
Uz to,
ketogena prehrana uzrokuje epigenetičke promjene koje povećavaju razinu energije koju
mitohondriji proizvode, smanjuju stvaranje štetnih slobodnih radikala i potiču proizvodnju
gama-aminomaslačne kiseline (GABA), najvažnijeg inhibitornog spoja u mozgu.
GABA ima ključno djelovanje u opuštanju te njena proizvodnja u
ketozi također smanjuje toksične učinke ekscitacijskih putova u mozgu.
Nadalje, najnoviji podaci ukazuju na to da
ketoza ublažava bolove, osim što ima općenit protuupalni učinak.
MITOHONDRIJI SU GRAĐENI PRVENSTVENO DA KORISTE MASNOĆE ZA PROIZVODNJU ENERGIJE
Ketogena prehrana djeluje na više razina odjednom, što dosad niti jedan lijek nije uspio napraviti. To je stoga što su
mitohondriji građeni specifično za korištenje masnoća za dobivanje energije.
Kad
mitohondriji koriste masnoće kao izvor energije smanjuje se proizvodnja toksina, povećava se ekspresija gena za podizanje energije kao i sama razina energije, te se smanjuje proizvodnja nusprodukata koji imaju upalno djelovanje.
Ključ tih čudesnih iscjeljujućih učinaka je u činjenici da se metabolizam masnoća i stvaranje
ketonskih tijela (beta-hidroksibutirata i acetoacetata) u jetri može odvijati isključivo unutar
mitohondrija, što znači da oni ostaju unutar stanice ali izvan
mitohondrija su dostupni kako bi potaknuli snažne
protuupalne antioksidanse.
Stanje naših
mitohondrija je ultimativni ključ optimalnog zdravlja i dok je istina da neki od nas trebaju dodatnu potporu u vidu nekih suplemenata kako bi popravili tvornice energije, ipak je PRAVILNA prehrana najbitnija za pravu ravnotežu.
U suvremenom je svijetu ( BOLESNOM ) glavni izvor energije
šećer koji se prvo mora obraditi u staničnoj tekućini prije nego uđe u energetske tvornice -
mitohondrije.
Energetski izvori iz masnoća ne trebaju takvu obradu; oni izravno idu u
mitohondriej za energetske potrebe.
Dakle, zahtjevnije je proizvesti energiju iz
šećera nego iz masnoća.
U knjizi „Life without bread“, dr. sc. Christian B. Allan i Wolfgang Lutz, dr. med., pišu:
Ugljikohidrati nisu potrebni za dobivanje energije.
Masnoća proizvodi puno više energije nego ista količina
ugljikohidrata, pa prehrana s malo
ugljikohidrata čini vaš sustav proizvodnje energije učinkovitijim. Nadalje, mnogi organi preferiraju
masnoće kao izvor energije.
Činjenica je da dobivamo VIŠE energije po molekuli
masnoće nego
šećera. Koliko hroničnih i autoimunih bolesti ima kao simptom i manjak energije:
Hronični umor, Fibromijalgija, Reumatoidni artritis, Multipla skleroza, Rak…. „
Allan i Lutz dalje kažu:
„
Mitohondriji su energetske centrale stanice. Obzirom da oni proizvode većinu energije u tijelu, razina energije koja je dostupna ovisi o tome koliko dobro
mitohondriji rade. Kad god pomislite na energiju, zamislite sve te
mitohondrije koji stvaraju ATP (adenozin-trifosfat) kako bi cijelo tijelo funkcioniralo optimalno. Broj
mitohondrija po stanici varira no oni mogu zauzimati i do 50% volumena same stanice. Kada se umorite, nemojte misliti da vam treba više
ugljikohidrata, umjesto toga razmislite kako maksimizirati proizvodnju energije u
mitohondrijima...
Kad biste se mogli smanjiti toliko da uđete u
mitohondrij, što biste vidjeli? Prvo što biste spoznali jest da su
mitohondriji načinjeni tako da prvenstveno koriste energiju iz
masnoća! Ukratko, neka
masnoće budu vaš lijek, a lijek neka budu vaše
masnoće!“
Pomislit ćete da nakon svih predočenih informacija zdravstveni djelatnici naširoko preporučuju
ketogenu prehranu, no naprotiv - uopće nije tako.
Većina nutricionista preporuča
ugljikohidrate odnosno
šećer kao našu osnovnu prehranu.
Problem kod toga (a ima ih više) jest taj da kod prehrane s puno
ugljikohidrata ne možemo proizvoditi
ketone iz
metabolizma masti, što tijelu uskraćuje iscjeljivanje organizma putem proizvodnje
ketona.
Činjenica da živimo u svijetu koji koristi
glukozu kao primarno gorivo znači da jedemo vrlo nezdravu hranu i to nezdravu iz više razloga.
Već samo desetak dana na prehrani s malo
ugljikohidrata i osjećate se izvrsno!!!
Prvih nekoliko dana ćete se osjećati slabo, možda će vas boljeti glava, noge će biti teške, bit ćete bezvoljni.
No kad to prođe bit ćete puni energije. Više nećete biti neprestano umorni i opsjednuti hranom, koža i kosa će bolje izgledati i td. Izgubit ćete višak masnih naslaga i tjelo će biti mladolikije i mišići zategnuti.
Ljudska vrsta je bila na
ketogenoj prehrani gotovo tri milijuna godina i ona nas je učinila ljudima. To je bio način života koji je našem mozgu omogućio razvitak i napredovanje.
No više nije tako, ukoliko ne napravimo napor da vratimo izgubljenu mudrost. Danas ljudski mozak ne samo da se smanjuje nego je odumiranje (
atrofija) mozga postalo normalno budući smo pokošeni bolestima poput
Alzheimerove, Parkinsonove, staračke demencije i tako dalje.
U međuvremenu, nova istraživanja rasvjetljavaju ključnu ulogu
mitohondrija u regulaciji staničnog ciklusa - vitalnog procesa putem kojega se oplođeno jajašce iz samo jedne stanice razvija u zreli organizam, kao i procese kojima se kosa, koža, krvne stanice i neki unutarnji organi obnavljaju.
U zamršenom i vremenski preciznom slijedu događaja kojima se odvija stanični ciklus,
mitohondriji nisu samo neki organeli koji sa strane proizvode energiju, nego ravnopravno sudjeluju u tom ciklusu.
Kako su potrebne velike količine energije kako bi se pripremili svi hranidbeni elementi potrebni za diobu stanice, jasno je da mora postojati dobra koordinacija. Ta dugo zanemarivana veza između
mitohondrija i staničnog ciklusa je nešto što zaslužuje puno više pozornosti kako bismo razumjeli ulogu prehrane u našem organizmu.
U procesu
ketoze uistinu postoji ključ kojim možemo otključati preobražavajuće mehanizme koji će nam omogućiti izuzetno zdravo življenje.
Disfunkcija mitohondrija
Mitohondriji su najviše prepoznati po svojoj ulozi proizvodnje energije u stanici. No oni također vode i genetički orkestar koji regulira kako stanica stari, dijeli se i umire. Oni određuju koji se geni uključuju i isključuju u svakoj stanici organizma. Također osiguravaju i gorivo za stvaranje novih moždanih veza, te popravljaju i obnavljaju naša tijela.
Postoje mnogi mitovi oko proizvodnje energije u tijelu i koja je hrana za to potrebna. Mnogi znanstvenici tvrde da su
ugljikohidrati to što
mitohondriji koriste kao izvor energije. Taj se proces zove
oksidativni metabolizam jer se pri njemu troši kisik.
Energija koju proizvedu
mitohondriji pohranjuje se u hemijskoj "bateriji", jedinstvenoj molekuli koja se naziva
adenozin-trifosfat (ATP).
ATP se potom može transportirati kroz stanicu, otpuštajući energiju prema signalu određenih enzima.
Uz gorivo koje proizvode,
mitohondriji također stvaraju nusprodukt srodan kisiku koji se naziva
reaktivni kisik (
reactive oxygen species - ROS), također poznat pod nazivom
slobodni radikali.
No ono što nam nisu rekli jest da su
mitohondriji dizajnirani tako da koriste
masti kao energiju a ne
ugljikohidrate.
Nekoliko je vrlo složenih koraka u stvaranju
ATP-a u
mitohondrijima, no pogledamo li pet glavnih koraka stvaranja
ATP-a bit će dovoljno kako biste shvatili način proizvodnje energije u
mitohondrijima i zašto su
masnoće ključ optimizacije tog procesa. Ne zamarajte se nazivima, pokušajte sagledati cjelovitu sliku.
Korak 1. - Prijenos goriva iz hrane u mitohondrije
Gorivo prvo treba ući u
mitohondrije gdje se svi procesi odvijaju. Gorivo može doći iz
ugljikohidrata ili iz
masnoća. Masne kiseline su hemijski naziv za
masnoće, a srednje i velike masne kiseline ulaze u
mitohondrije neizmijenjene uz pomoć
L-karnitina. Zamislite
L-karnitin kao podzemnu željeznicu koja prevozi masne kiseline u
mitohondrije.
L-karnitin (ime se izvodi iz grčke riječi 'carnis' što znači meso) se uglavnom nalazi u životinjskim produktima. Gorivo koje dolazi iz
ugljikohidrata treba se prvo razgraditi izvan
mitohondrija, te se produkt ove razgradnje (piruvat) tada prenosi u
mitohondrij ili se može iskoristiti za proizvodnju energije na vrlo neučinkovit način izvan
mitohondrija kroz anaerobni metabolizam koji stvara
ATP pri nedostatku kisika.
Korak 2. - Gorivo se pretvara u Acetil-CoA (acetil-koenzim A)
Kada piruvat - proizvod razgradnje
ugljikohidrata - uđe u
mitohondrij, prvo se djelovanjem enzima pretvara u
acetil-CoA.Masne kiseline su već u
mitohondriju i pretvorene u
acetil-CoA putem procesa koji se zove
beta-oksidacija.
Acetil-CoA je početna tačka sljedećeg koraka proizvodnje
ATP-a unutar
mitohondrija.
Korak 3. - Oksidacija Acetil-CoA i Krebsov ciklus
Krebsov ciklus (poznat i kao
ciklus trikarboksilnih kiselina,
TCA, ili
ciklus limunske kiseline) oksidira
acetil-CoA, uklanjajući elektrone s
acetil-CoA i proizvodeći ugljik-dioksid kao nusprodukt uz prisutnost kisika u
mitohondrijima.
Korak 4. - Elektroni se prenose kroz respiratorni lanac
Elektroni koji su dobiveni od
acetil-CoA - koji dolaze izvorno od
ugljikohidrata ili
masnoća - prenose se kroz mnoge molekule kao dio lančanog prijenosa elektrona unutar
mitohondrija. Neke su molekule bjelančevine, druge su kofaktori. Jedan od ovih kofaktora je vrlo važna tvar koju nalazimo pretežito u hrani životinjskog porijekla i zove se
koenzim Q10. Bez njega, proizvodnja energije u
mitohondrijima bila bi minimalna.
To je taj isti
koenzim Q10 kojeg
BLOKIRAJU STATINI (
lijekovi za snižavanje holesterola) i time prouzrokuju velike štete ljudskome zdravlju. U ovom koraku također se proizvodi voda kad molekule kisika prihvaćaju elektrone.
Korak 5. - Oksidativna fosforilacija
Kako elektroni putuju niz lanac prijenosa elektrona, uzrokuju električne fluktuacije (ili kemijske gradijente) između unutarnje i vanjske membrane
mitohondrija. Ti hemijski gradijenti su pokretačke sile koje proizvode
ATP u procesu koji se naziva
oksidativna fosforilacija. Tada se
ATP prenosi izvan
mitohondrija kako bi ga stanica koristila u tisućama biokemijskih reakcija.
ZAŠTO JE MASNOĆA BOLJA OD UGLJIKOHIDRATA
Da
mitohondriji ne postoje, metabolizam energije iz
masti bio bi vrlo ograničen i neefikasan. No kroz evoluciju nas je priroda opskrbila
mitohondrijima koji su specifično građeni za korištenje energije iz
masnoća.
Masnoća je gorivo koje životinje koriste kako bi putovale na velike udaljenosti, lovile, radile i igrale se jer
masnoće daju više energetskih jedinica
ATP-a nego
ugljikohidrati. Biohemijski, ima smisla da ako smo sisavci koji imaju
mitohondrije, trebamo jesti
masnoće. Dok metabolizam
ugljikohidrata proizvede 36 molekula
ATP-a iz jedne molekule
glukoze, metabolizam
masti proizvodi 48 molekula
ATP-a iz jedne masne kiseline.
Masnoće pružaju više energije iz jednake količine hrane u odnosu na
ugljikohidrate.
Ali ne samo to, sagorijevanje
masti u
mitohondriju -
beta oksidacija - proizvodi
ketonska tijela koja stabiliziraju
hiperekscitaciju i oksidativni stres u mozgu kod bolesti mozga, te uzrokuju i epigenetske promjene koje stvaraju zdrave i učinkovite
mitohondrije te smanjuju hiperprodukciju štetnih slobodnih radikala koji izazivaju oštećenja i upale!
Mitohondriji reguliraju samouništenje stanice,
apoptozu, tako da odumiru stare nefunkcionalne stanice kako bi napravile mjesta za nove. No kad je poremećena funkcija
mitohondrija i oni šalju poruku normalnoj stanici da umre, nalazimo se u problemima. Primjerice, uništavanje moždanih stanica vodi do svakakvih neurodegenerativnih stanja uključujući Alzheimerovu bolest, Parkinsonovu i tako dalje. Poremećaji u radu
mitohondrija imaju vrlo široke posljedice jer utječe na rad svake stanice, tkiva i organa unutar tijela.
Katalizatori za ovo uništavanje obično su nekontrolirani slobodni radikali koji imaju razorno oksidirajuće djelovanje na tkiva, masnoće, bjelančevine, DNA i izaziva njihovo "hrđanje". Takvo oštećenje, nazvano
oksidativni stres, osnova je za
oksidirani holesterol, krutost stijenki krvnih žila (hrđave cijevi) i oštećenja mozga.
Oksidativni je stres ključni moment kod
demencije kao i
autizma.
Mi proizvodimo vlastite antioksidanse kako bismo držali
slobodne radikale pod kontrolom, no ti su sustavi lako pretrpani otrovima iz okoliša i hranom s visokim udjelom
ugljikohidrata odnosno, drugim riječima, današnjim načinom života i prehrane.
Mitohondriji također imaju zanimljive osobine po kojima se razlikuju od sviju ostalih dijelova stanice. Primjerice, oni imaju vlastitu
DNA (
mtDNA) koja je odvojena od opštepoznate
DNA u jezgri (
n-DNA).
Mitohondrijska DNA najvećim dijelom dolazi kroz majčinu liniju pa se stoga
mitohondriji smatraju i ženskom životnom silom. Ta je
mtDNA kružna i nema zaštitne bjelančevine oko sebe tako da je genetski kod ranjiv u prisutnosti
slobodnih radikala.
Ne jedete li dovoljno životinjskih masnoća, ne može se izgraditi funkcionalna membrana
mitohondrija koja bi ga održavala zdravim i spriječila odumiranje.
Imate li upalu bilo gdje u tijelu, ona oštećuje
mitohondrije. Gubitak funkcije ili smrt
mitohondrija prisutni su u tijeku gotovo svake bolesti. Prehrambeni i okolišni čimbenici dovode do
oksidativnog stresa što ozljeđuje
mitohondrije i dovodi do konačnog otvorenog puta za razvoj različitih stanja i bolesti.
Autizam, ADHD, Parkinsonova, depresija, tjeskoba, bipolarni poremećaj, starenje mozga svi su povezani s gubitkom funkcije
mitohondrija zbog oksidativnog stresa. Problemi s funkcijom
mitohondrija pak pridonose
srčanim problemima, dijabetesu tip 2, autoimunim poremećajima, starenju, raku i drugim bolestima i stanjima.
Dok
nDNA sadrži informacije za kodiranje bjelančevina koje kontroliraju metabolizam, popravke i strukturnu cjelovitost organizma,
mtDNA usmjerava proizvodnju i korištenje životne energije.
Stanica može doživjeti samouništenje (
apoptozu) čak i kad nema jezgre ni
nDNA.
Stanice, tkiva i organi koji trebaju više energije sadrže više
mitohondrija. Stanice mozga, mišića, srca, bubrega i jetre sadrže na tisuće
mitohondrija koji dosežu i do 40% mase stanice. Prof. Enzo Nisoli kaže da odrastao čovjek u tijelu ima više od deset milijuna milijardi
mitohondrija što čini 10% od ukupne tjelesne mase. Svaka stanica sadrži stotine
mitohondrija i tisuće
mtDNA.
Obzirom je
mtDNA slabije zaštićena nego
nDNA stoga što nema bjelančevinasti ovoj (
histoni), vrlo je osjetljiva na destabilizirajuće spojeve poput neurotoksičnih pesticida, herbicida, ekscitotoksina, teških metala i hlapivih hemikalija između ostaloga.
One pomiču ravnotežu proizvodnje
slobodnih radikala prema ekstremnom, to pak dovodi do
oksidativnog stresa koji oštećuje
mitohondrije i njihovu
DNA.
Rezultat su stanice pod stresom i upale a koje su korijen
Parkinsonove i drugih bolesti, ali i problema s raspoloženjem i ponašanjem.
Dovoljno energije znači sretan i zdrav život.
To se također odražava na mozak da možemo fokusirano i jasno razmišljati. Manjak energije znači probleme s raspoloženjem, demenciju i usporene mentalne funkcije između ostaloga.
Mitohondriji su tijesno povezani sa sposobnošću prefrontalne kore - kapetana našeg mozga - da bi bila potpuno funkcionalna. Moždane stanice krcate su
mitohondrijima koji proizvode energiju nužnu za učenje i pamćenje, i potrebni su za harmoničan rad neurona.
SIRTUIN, skupina gena radi na zaštiti i poboljšanju funkcije i zdravlja
mitohondrija. Na njih dobro utječe prehrana koja nije
glikacijska, tj prehrana s malo
ugljikohidrata, za razliku od prehrane s puno
ugljikohidrata koja uzrokuje slabljenje funkcije
mitohondrija i stvaranje
slobodnih radikala.
Još nešto smanjuje funkcionalnost
mitohondrija, a to su latentne virusne infekcije poput
herpes-virusa.
Ukoliko se patogeni virus ubaci u vašu
DNA ili
RNA može izazvati bolest ili
rak.
Herpes simplex virus je vrlo rasprostranjen ljudski patogen koji djeluje izravno na
mitohondrijsku DNA. On se začahuri i miruje u osjetilnim neuronima (živčanim stanicama) koje su tip stanica vrlo osjetljivih na patološke učinke i oštećivanje
mtDNA.
Latentna virusna infekcija može uzrokovati gubitak moždanih stanica u neurodegenerativnim bolestima poput
Alzheimerove.
Kako je obrazloženo u članku o srčanim udarima, herpesu i živcima (Heart attacks, CFS, herpes virus infection and the vagus nerve), latentna infekcija herpesom može uzrokovati više bolesti nego smo spremni priznati.
Članovi obitelji
herpes virusa (primjerice citomegalovirus i Epstein-Barr virus koji je kod većine ljudi prisutan kao latentna infekcija!), mogu posegnuti za našom
mitohondrijskom DNA, uzrokujući neurodegenerativne bolesti putem disfunkcije
mitohondrija.
No ketogena prehrana je ta koja pomaže stabilizirati mtDNA jer mitohondriji najbolje rade na masnom gorivu.
Alzheimerova bolest je jedno od stanja kod kojih
ketogena dijeta ima potencijalno najbolji iscjeljujući učinak.
Uloga
mitohondrijske disfunkcije u bolestima "modernog" doba je zapanjujuća. Optimalni izvori energije su esencijalni želimo li savladati hronične bolesti.
Mitohondriji su sučelje koje se nalazi između goriva iz hrane koja dolazi iz okoliša i energetskih potreba našeg tijela.
Metabolizam baziran na
masnim gorivima i uporabi
ketona je taj koji signalizira epigenetičke promjene i maksimizira energetsku učinkovitost unutar
mitohondrija te nam pomaže u izlječenju.
Također, hronični dugotrajni problemi sa crijevima konačno se rješavaju.
Prisutstvo
ketona u krvi i urinu, stanje poznato kao
ketoza, uvijek se smatralo negativnim i povezivalo se s gladovanjem. Iako je točno da se
ketoni proizvode tijekom posta,
ketoni nastaju i u obilju ali ne obilju ugljikohidrata jer oni poništavaju
ketozu. U nedostatku
ugljikohidrata u prehrani, iz
masnoća će se stvarati
ketoni kao izvori energije. To je tako i kad se jede puno
masnoća i dovoljno bjelančevina, što je teško nazvati gladovanjem.
Ketogena prehrana je dokazano korisna pri velikom broju bolesti, osobito neuroloških. U najužem smislu,
ketogena prehrana je prehrana s puno
masnoća pri kojoj su
ugljikohidrati ili potpuno isključeni ili gotovo isključeni kako bi se izvor
glukoze minimalizirao.
To čini
masnoće (
masne kiseline) glavnim izvorom goriva kako za mozak tako i za druge organe i tkiva. Ukoliko vam je unos
ugljikohidrata visok, završit ćete pohranjujući i
masnoće i
ugljikohidrate u masna tkiva, zahvaljujući
inzulinu.
Ketogena prehrana nije visokoproteinska, jer u tom slučaju također se stimulira inzulin. U osnovi to je prehrana gdje se uglavnom oslanjamo na hranu životinjskog porijekla, osobito
masnoće.
Među proizvodima metabolizma masti za energiju su takozvana
ketonska tijela - acetoacetat, beta-hidroksibutirat i aceton - koja uglavnom nastaju u jetri. Kad je naš metabolizam baziran na masnoćama, stvaraju se velike količine
acetil-CoA i to premašuje kapacitete
Krebsovog ciklusa što onda dovodi do stvaranja
ketonskih tijela u
mitohondrijima stanica jetre. Povisuje se razina
ketona u krvi i mozak ih spremno koristi kao izvore energije.
Ketonska tijela lako prolaze kroz moždano-krvnu barijeru. Njihova topivost čini ih pogodnima za prijenos putem krvi do ostalih organa i tkiva. Kad se
ketoni upotrebe kao izvor energije, otpuštaju
acetil-CoA koji onda ponovo ulazi u
Krebsov ciklus za proizvodnju energije.
Kod djece gdje se
ketogena prehrana koristila za liječenje padavice, uočeno je da nisu imali napade čak dugo nakon što su prestali s tom prehranom, što govori da ne samo da takva prehrana pomaže kod bolesti nego je čak promijenila i aktivnost bolesti, što dosad niti jedan lijek nije uspio.
Kod
Alzheimerove bolesti, kako raste razina
ketona u krvi, poboljšava se pamćenje. Mozak koji je gladovao napokon dobiva masnoće koje su mu nužne! Zapravo, svaka se neurološka bolest poboljšava
ketogenom prehranom.
Pozitivni učinci
ketogene prehrane mogu se uočiti već u roku tjedan dana, i postupno se razvijaju kroz 3 tjedna. Uočljivo je nekoliko promjena u ekspresiji gena koji uključuju metabolizam, rast, razvoj i homeostazu, između ostaloga.
Hipokampus je područje mozga vrlo osjetljivo na stres koji uzrokuje gubitak neurona u tom području. Taj je dio odgovoran za pamćenje, učenje i osjećaje.
Ketogena prehrana potiče kodiranje gena koji stvaraju
mitohondrije u
hipokampusu, omogućavajući bolju opskrbu energijom. Veća količina
mitohondrija i više energije znači da se može podnijeti puno više stresa.
Neka istraživanja pokazala su povećanje broja
mitohondrija za 50%, što rezultira s povećanjem količine
ATPa u mozgu.
Druga istraživanja su pokazala kako komunikacija moždanih stanica u
hipokampusu ostaje normalna 60% duže pri izloženosti stresu u usporedbi s jedinkama koje nisu bile na
ketogenoj prehrani.
To je vrlo bitno jer previše stresa štetiti
hipokampus i njegovu mogućnost pohranjivanja ili pretraživanja podataka, tako da možete biti "odsutni duhom" ili "rastreseni", kao što može i smanjiti mogućnost prefrontalne kore za razmišljanje i kontrolu ponašanja.
Ketogena prehrana također povisuje razine
smirujućeg neurotransmitera - GABA, koji tad služi smirivanju ekscitiranosti koja je osnova najraširenijih neurodegenerativnih bolesti, kao i tjeskobe i drugih problema s raspoloženjem.
Ketogena prehrana povećava aktivnost antioksidativnih procesa koji smanjuju proizvodnju
slobodnih radikala u toksičnom okolišu. Također povećava i aktivnost protuupalnih procesa.
Ketoza također čisti stanice od bjelančevina koje izazivaju starenje i ometaju pravilno funkcioniranje stanica. To čine putem
AUTOFAGIJE koja održava zdravlje stanica i tkiva tako što stare i oštećene dijelove zamjenjuje svježima. Tako se sprječavaju degenerativne bolesti, starenje, rak te organizam štiti od mikrobnih infekcija. Ne samo da
ketogena dijeta pomlađuje nego i čini ljude otpornijima na bakterijske i virusne infekcije. To pak postaje jako bitno jer se povećava broj neobičnih bakterijskih infekcija koje izgleda dolaze iz viših slojeva atmosfere, za više informacija pogledajte: New Light on the Black Death: The Viral and Cosmic Connection ili se zbog povišenih razina zračenja stvara više patogenih sojeva (vidi Detoxify or Die: Natural Radiation Protection Therapies for Coping With the Fallout of the Fukushima Nuclear Meltdown). Kako god bilo, danas smo ranjiviji nego ikad zbog stanja naših
mitohondrija. No na najgore se možemo pripremiti
ketozom.
Autofagija izazvana
ketonima je jako bitna jer ona pronalazi viruse i bakterije koje rastu unutar stanica što je vrlo problematično. Unutarstanični virusi i bakterije mogu dovesti do snažne
mitohondrijske disfunkcije pa najbolju priliku u borbi protiv njih imamo upravo
ketozom.
Stvaranje
ketonskih tijela tijekom povremenog posta i kod
ketogene dijete najizgledniji je način liječenja
mitohondrijske disfunkcije. Pozitivne učinke na dugovječnost, koji su uočeni kod restrikcije kalorija, zapravo možemo zahvaliti činjenici što se tijelo prebacuje na sagorijevanje masti unutar
mitohondrija.
Ketogenom dijetom se također prebacujemo na sagorijevanje masnoća kao izvora energije ali bez da smanjujemo kalorijski unos.
Ketoza uspješno rješava sve probleme koje imamo pri prehrani bogatoj
ugljikohidratima - koja nam se službeno preporučuje: tjeskobu, prekomjernu želju za hranom, razdražljivost, tremor i probleme s raspoloženjem između ostaloga.
Kriminalno je odvraćati ljude od prehrane s puno masnoća obzirom da
ketogena prehrana smanjuje tumore kod ljudi i životinja i poboljšava otpornost mozga na stres i otrove.
Uz to što se povećava proizvodnja prirodnog valiuma našeg tijela -
GABA - povećana proizvodnja
acetil-CoA iz
ketonskih tijela također u
Krebsovom ciklusu uzrokuje veću proizvodnju
mitohondrijskog NADH (reducirani nikotinamid adenin nukleotid) koji naše tijelo koristi u više od 450 vitalnih biokemijskih reakcija - uključujući signaliziranje stanica i stalne popravke
DNA. Budući je
ketonsko tijelo beta-hidroksibutirat bogatiji energijom od piruvata, proizvodi se više
ATPa.
Ketoza također potiče proizvodnju važnih
antioksidansa koji su bitni u obrani od otrovnih elemenata iz okoliša, uključujući glutation.
Dr. sc. Douglas C. Wallace, ravnatelj Centra za
mitohondrijsku i epigenomsku medicinu kaže: "
ketogena prehrana može djelovati na više razina - može smanjiti ekscitacijsku aktivnost neurona, povećati ekspresiju bioenergetskih gena, povećati
mitohondrijsku biogenezu i proizvodnju oksidativne energije te povećati proizvodnju
mitohondrijskog NAHPH što smanjuje oksidativni stres u
mitohondrijima."
Keto-adaptacija rezultira promjenama u načinu izgradnje i održavanja optimalne membrane, ne samo zbog zdravih masti koje uzimamo kroz prehranu nego i zbog smanjene proizvodnje
slobodnih radikala i tvari koje izazivaju upale, kao i povećanja proizvodnje
antioksidanasa. To je uistinu idealno uravnoteženo stanje.
Štoviše, trebali biste zadržati u pamćenju ovaj izvadak iz djela Human Brain Evolution: The Influence of Freshwater and Marine Food Resources [22]:
Dvije su ključne prednosti
ketonskih tijela nad
glukozom kao goriva za ljudski mozak.
Kao prvo, ljudi uobičajeno imaju dosta masnih zaliha u tijelu te imaju stoga i dosta masnih kiselina za stvaranje
ketonskih tijela.
Drugo, ukoliko mozak dijelom koristi
ketonska tijela za energiju kod smanjenog pristupa hrani,
glukoza ostaje za uporabu na drugim mjestima što uvelike smanjuje opasnost od razaranja mišića kod sinteze
glukoze, kao i opasnost od smanjivanja funkcionalnosti drugih stanica ovisnih o
glukozi kao što su crvene krvne stanice.
Zanimljivo je da je korištenje
ketona kao energije u mozgu četiri do pet puta brže u novorođenčadi i djece nego u odraslih. Tako izgleda da dječji mozak ima puno bolje energetske pričuve od mozga odraslih ljudi. Iako je uloga
ketona kao energetske pričuve u djece vrlo važna, njihova važnost tu ne prestaje -
ketoni su također i glavna podloga za stvaranje moždanih lipida.
Pretpostavka je da evolucija većeg kapaciteta proizvodnje
ketona ide usporedno s povećanjem ljudskog mozga. Taj povećani kapacitet izravno je povezan s uspostavom pričuva masnih kiselina u masnim naslagama u tijelu koje se stvaraju u fetalnoj i novorođenačkoj dobi.
Kako bi se povećala veličina mozga i ujedno sofisticirale funkcije bilo je potrebno imati pouzdan i postojan izvor energije kroz duga vremenska razdoblja, vjerojatno bar milion ili dva miliona godina.
U početku i do neke točke razvoja, energetske potrebe nešto većeg ljudskog mozga mogla je zadovoljiti
glukoza i kratkotrajne pričuve
glukoze kao što je
glikogen i
glukoza koja se sintetizira iz aminokiselina.
Kako su ljudski mozgovi postajali veći nakon što su pribavili siguran i obilan dotok hrane, daljnji razvitak mozga ovisio je o razvoju značajnih masnih rezervi i pouzdan i brz pristup istima. Masne naslage su bile nužne ali još uvijek nedostatne bez povećanja kapaciteta za
ketogenezu.
Ta jedinstvena kombinacija izvanrednog goriva u masnim naslagama kao i brza i obilna dostupnost
ketona kao goriva za mozak koje je zamijenilo
glukozu, bila je ključna za razvitak ljudskoga mozga, pričuva koja izgleda nije bila dostupna drugim kopnenim sisavcima pa čak ni ne-ljudskim primatima.
Nepobitno je da
ketogena prehrana ima zaštitnu ulogu za naš mozak.
Uza sve dokaze o učinkovitosti pri
mitohondrijskoj disfunkciji, može se primijeniti na sve nas koji živimo u stresnom i toksičnom okolišu.
Ketonska tijela su iscjeljujuća tijela koja su nam pomogla da evoluiramo i danas su naši
mitohondriji uvijek nečim ugroženi budući su toksični čimbenici u okolišu protiv nas. Naravno, bit će ljudi kojima je
mtDNA jako oštećena ili imaju genetske mutacije s kojima su rođeni pa ne mogu modificirati svoj sustav (primjerice problemi u metabolizmu L-karnitina), no čak i u nekim od tih slučajeva moguće je zaustaviti ili usporiti daljnju štetu.
Naši zdravi preci nisu se nikada morali nositi s tolikom razinom štetnih tvari kao mi danas, pa ipak su jeli optimalno. Uzevši u obzir trenutno vrijeme i okoliš, najmanje što možemo učiniti jest da se hranimo optimalno u skladu sa vlastitom fiziologijom.
Način na koji možemo imati iscjeljujuće
ketone u svom krvotoku jest prehrana s puno masnoća, minimalno
ugljikohidrata i umjereno bjelančevina.
Zajedno s
povremenim postom koji potiče stvaranje
ketona i vježbama otpornosti koje će stvoriti
mitohondrije sa zdravijom
mtDNA, možemo pobijediti u svijetu gdje su čimbenici protiv nas.
Za kraj teksta da ponovim još jedbom: Ono što se danas smatra "normalnom prehranom" zapravo je iskrivljena istina nastala zlouporabom i iskrivljavanjem znanstvenih istraživanja u korist farmaceutskih i poljoprivrednih korporacija ("Big Agra" i "Big Pharma").
Odemo li u vrijeme prije nego je suvremena prehrana postala norma posredstvom korporacija i poljoprivrednih interesa, vidjet ćemo da je ketoza bilo normalno stanje metabolizma.
Današnje stanje ljudskog organizma je nenormalno.
Vrijeme je da se to izmijeni.
Primjedbe
Objavi komentar