HOLESTEROL – ISTINE I LAŽI
Kontinuiran dotok novih PACIJENATA i održavanje postojećih donosi ogroman profit farmaceutskoj industriji za koju "liječnici" rade kao obični trgovci koji propisuju "lijekove" po „određenom pravilniku“, a koji je opet donešen preko državnih zdravstvenih institucija koje su pod snažnim utjecajem svjetskog farmaceutskog lobija! O vašem zdravlju ne bi smjeli odlučivati oni koji vaše dobro zdravstveno stanje smatraju svojim gubitkom!
Holesterol je DOBAR za zdravlje, a vi ste decenijama bombardirani lažnim informacijama o tome.
Ako je vaš ponos ili ego veći od vaše sposobnosti da se opustite i pročitate ove činjenice, ok, sretno u životu, jer će vam sreća trebati!
Ako imate otvoren um i spremni ste da prihvatite nove informacije koje vam mogu spasiti život, čitajte dalje. Na vama je da donesete konačnu odluku.
Ono što želim da imate na umu je da je
holesterol prirodan i neophodan za ljudski organizam, i da je ova luda moda "niskog
holesterola" koju predlaže oko 99% ljudi (industrija, televizija, novine, časopisi, pa čak i većina zdravstvenih profesionalaca), ŠTETNA.
Također, imajte na umu da će prehrana bogata prirodnim mastima, čak i sa visokom razinom
holesterola, biti prikladnija za vaše tijelo, i štitiće vas od problema sa zdravljem, uglavnom onih vezanih za mozak i srce.
To kažu znanstvenici, evo činjenica.
"Studije, jedna za drugom, pokazuju da visok
holesterol smanjuje rizik od bolesti mozga i produžava život." – tvrdi dr. David Perlmutter, jedan od najcjenjenijih američkih neurologa.
Кontrolirane i ozbiljne studije u različitim oblastima ljudskog zdravlja koje su se fokusirale na
holesterol sprovedene su nedavno i njihovi nalazi su iznenađujući.
Studija objavljena u Američkom časopisu za psihosomatsku medicinu, koja je mjerila kognitivne performanse učesnika je rekla: "Učesnici s poželjnim nivoom ukupnog
holesterola" (manje od 200) imaju performanse manje od onih sa umjerenim do visokim nivoima ukupnog kolesterola (200 do 239), kao i one sa visokim ukupnim holesterolom (više od 240)".
Zaključak je bio da su "niski nivoi
kolesterola povezani sa lošim performansama kognitivnih mjera (vezanih za razlog), pažnju / koncentraciju, kontrolu riječi, itd.". Drugim riječima, ljudi s visokim nivoima
holesterola, imali su bolje kognitivne performanse od onih sa nižim nivoima
holesterola. Кao što kaže dr. Perlmutter: "Očigledno, postoji zaštitni faktor u odnosu između h
olesterola i mozga."
Nažalost, gotovo svi liječnici u suštini (osim, naravno, sretnih izuzetaka) predlažu lijekove za snižavanje nivoa
holesterola u krvi.
Nove studije pokazuju da statini (lijekovi koji se koriste za snižavanje
holesterola) mogu smanjiti funkciju mozga i povećati rizik od srčanih oboljenja. Razlog je jednostavan, mozgu je potreban
holesterol da bi bio zdrav. - Dr. Perlmutter
A LDL (LOŠ HOLESTEROL)?
"
LDL nije ni dobar ni loš
holesterol.
LDL je lipoprotein niske gustine i nema apsolutno ništa loše u tome. Glavna uloga
LDL-a u mozgu je da uhvati
holesterol i transportira ga do neurona, gdje obavlja važne funkcije. "Dr. Perlmutter
Znači, nizak nivo holesterola bi bio loš za mozak?
"Sada, možemo dokazati da kada je nivo
holesterola nizak, mozak jednostavno ne radi dobro;" Pojedinci koji imaju nizak
holesterol imaju mnogo veći rizik od razvoja demencije ili neuroloških problema. Moramo promijeniti naš stav o
holesterolu i
LDL - u, oni su naši prijatelji, a ne neprijatelji.“ .. Dr. Perlmutter
Mnogi će reći: "Oh, ali zar to nije
holesterol koji" začepljuje "arterije? ".
Dobro pitanje.
Odrasli smo slušajući takve tvrdnje.
Neka sama znanost odgovori na to: Кoronarna bolest srca je povezana s oksidirajućim
LDL. Kako se to
LDL tako pogorša da ne može da prenese
holesterol u mozak? Najčešći način dolazi od fizičkih promjena koje se odnose na glukozu.
Molekuli
šećera povezuju se sa
LDL i mijenjaju njegovu molekularnu strukturu, što je čini manje korisnom i povećava proizvodnju slobodnih radikala.
Drugim riječima, nije
LDL taj koji "začepljuje" arterije i izaziva probleme sa srcem, već
šećer, odnosno glukoza u krvi (zapamtite da svi ugljeni hidrati kada se probave, postaju
šećer u krvi ).
Šećer u krvi je kriv za ometanje normalnog funkcioniranja
LDL-a i njegovo oštećenje do te mjere da ga učini beskorisnim i štetnim. Problem se javlja kada prehrana ugljenim hidratima ( žitarice, bijeli
šećer … ) izaziva oksidaciju
LDL - a i povećava rizik od ateroskleroze (srčani udar, itd.).
Decenijama
LDL je bio žrtva predrasuda; svi su htjeli da pokušaju da ga smanje po svaku cijenu, uklanjajući iz naše prehrane hranu bogatu mastima i
holesterolom, prateći preporuke koje su nam date.
Sada znamo da nema smisla i da je loše za naše zdravlje.
"Кonzumiranje hrane sa visokim
holesterolom nema uticaja na nivo
holesterola u krvi i pretpostavljena korelacija između visokog
holesterola i visokog rizika od bolesti srca je apsolutna greška."
Кonačni prekid mita u ime našeg zdravlja!
Sve su ovo potvrdila i istraživanja dr. Perlmutter-a
Studija objavljena u American Journal of Geriatric Psichiatri zaključuje: Visoki
holesterol povezan je s boljim performansama memorije.
PARKINSONOV SINDROM JE USKO POVEZAN S NISKIM RAZINAMA HOLESTEROLA
Studije objavljene u časopisu Journal of Movement Disorders iz 2008. godine pokazuju da su ljudi s niskim
LDL (lažno priznatim kao "loš"
holesterol) imali 350% veći rizik za razvoj Parkinsonove bolesti.
Različiti pregledi velikih studija nisu uspjeli, u više pokušaja, da pronađu korelaciju između razina
holesterola i bolesti srca.
U proteklih 30 godina, nijedna objavljena studija nije bila u stanju da bez greške dokaže da snižavanje nivoa
holesterola, kroz dijetu sa niskim sadržajem masti i
holesterola, može spriječiti ili smanjiti srčani udar ili smrtnost
Dr. George Mann, jedan od istraživača koji je bio dio poznate "Framingham Heart Studi", govorio je:
"Hipoteza da visoka potrošnja
masti ili
holesterola uzrokuje bolest srca pokazala se pogrešnom u nekoliko navrata, a ipak, zbog složenih razloga ponosa, profita i predrasuda, hipotezu i dalje eksploatiraju naučnici, donatori sredstava, prehrambena industrija, pa čak i vladine agencije. Stanovništvo je prevareno najvećim mitom vijeka u oblasti zdravlja".
ZAKLJUČAK ...
Dokazi su neodoljivi, previše jasni i očigledni da bi se ignorirali. Dokaz da je ono što smo uradili posljednjih decenija pogrešno, nalazimo u brojkama, u statistikama bolesti i rastućoj gojaznosti.
Nikada u istoriji čovječanstva ljudska bića nisu bila tako gojazna i tako bolesna.
Očigledno je i jasno da prirodne masti i
holesterol ne izazivaju srčane probleme, neurološke i slično, već njihovo odsustvo, kao i višak ugljenih hidrata!
Za 99,9% ljudske istorije, prehrana se sastojala od oko 60-70% masti, 20% proteina, 10-20% ugljenih hidrata.
Rezultat pogrešnog ( ja bi rekao namjernog jel tako se dobivaju novi pacijenti ) tumačenja studija i vladinih uticaja, preporučuje stanovništvu da promijeni ovo, jedući 60-70% ugljikohidrata, 20% masti i 20% proteina. Upravo taj način prehrane je uzrok eksplozije
dijabetesa,
gojaznosti,
srčanih problema,
malignih bolesti,
bolesti mozga i td.
Kao i kod bilo koje znanosti, medicina i prehrana se stalno mijenjaju, a svaki zdravstveni radnik koji ima dar, dužnost i odgovornost da pomogne drugima, treba nastojati da se poboljša kako bi se to osiguralo. Svaka sugestija i propisani recept moraju biti što precizniji kako bi se unapredilo zdravlje pacijenata.
Tek tada ćemo imati svjetliju budućnost nego što možemo danas zamisliti.
Imamo dokaze u našim rukama, i na svakom je od nas da donesemo odluku da ih ignorišemo i da nastavimo naše putovanje, ili, naprotiv, da ih zaustavimo, ispitamo i analiziramo.
Vrijeme je da preokrenemo mitove i počnemo da praktikujemo ono što zaista ima smisla po pitanju prehrane i ljudskog zdravlja. Na sreću, ozbiljna naučna praksa je sredstvo na koje se možemo osloniti.
PRVI KORAK: KETOGENA PREHRANA MOŽE DRASTIČNO POBOLJŠATI KONSTANTNO NARUŠAVANO ZDRAVLJE I VRATITI VAS NA PRAVI PUT.
Primjedbe
Objavi komentar