KUPINE SU PRIRODAN LEK PROTIV ANEMIJE, DIJABETESA, GRIPA I PREHLADE: Nadohvat vam je ruke
Ova voćka obiluje vrlo lekovitim antioksidansima
Kupine se ubrajaju u superhranu, prvenstveno zbog vrlo lekovitih antioksidansa, kao što su antocijani, vitamin C, vitamin E, elaginska kiselina i njoj slične.
Antioksidansi učestvuju u procesu sprečavanja štetnog delovanja slobodnih radikala i na taj način pomažu u zaštiti oboljenja od raka, štite kardiovaskularni sistem, usporavaju starenje organizma, pomažu u borbi protiv štetnog delovanja sunca na kožu, pomažu kod usporavanja bolesti kongnitivnog sastava (npr. Alchaimer).
Kupine, Foto: Profimedia
Ako se jedu redovno, kupine takođe pomažu u očuvanju od upale respiratornog sistema i tromboze.
Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Pitsburg, otkriva je da kupine prirodno sadrže materije koje razaraju ćelije leukemije. Velika prednost kupina je takođe visok sadržaj dijetalnih vlakana, koja doprinose smanjenu rizika od pojave dijabetesa, divertikuloze i stvaraju osećaj sitosti, što pomaže u regulisanju telesne težine.
Kupina kao prirodni aspirin
Kupine prirodno sadrže salicilnu kiselinu (aktivan sastojak aspirina), koja se inače koristi za ublažavanje bolova, snižava temperature i deluje protuupalno. Kada dođe do glavobolje možete pomoći sebi posudom svežih kupina.Ovo voće takođe štiti vid i jača imunološki sistem. Listovi kupine imaju antiseptička i protivgljivična svojstva i sastojke koji jačaju organizma. Takođe se upotrebljavaju za lečenje lakših slučajeva proliva. Mirisni čaj od listova kupine pripisuje se i u slučajevima gripa, prehlade i kašlja. Čaj od listova kupine koristi se za ispiranje upaljenog grla, za lečenje čireva u ustima i upale usne duplje i desni.
Primjedbe
Objavi komentar