Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

KUPINE SU PRIRODAN LEK PROTIV ANEMIJE, DIJABETESA, GRIPA I PREHLADE: Nadohvat vam je ruke

Ova voćka obiluje vrlo lekovitim antioksidansima


Kupine se ubrajaju u superhranu, prvenstveno zbog vrlo lekovitih antioksidansa, kao što su antocijani, vitamin C, vitamin E, elaginska kiselina i njoj slične.

Antioksidansi učestvuju u procesu sprečavanja štetnog delovanja slobodnih radikala i na taj način pomažu u zaštiti oboljenja od raka, štite kardiovaskularni sistem, usporavaju starenje organizma, pomažu u borbi protiv štetnog delovanja sunca na kožu, pomažu kod usporavanja bolesti kongnitivnog sastava (npr. Alchaimer).
Kupine, Foto: Profimedia

Da bi u potpunosti iskoristili pozitivna svojstva kupine, poželjno je konzumirati ih zajedno s nekim drugim bobičastim voćem jer se tako iskorišćavaju hranjivi sastojci. Elaginska kiselina, jedan od antioksidansa iz kupine, otporna je na visoke temperature pa ostaje prisutna u marmeladama ili drugim poslasticama od kupine zadržavajući svoje lekovito svojstvo.

Ako se jedu redovno, kupine takođe pomažu u očuvanju od upale respiratornog sistema i tromboze.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Pitsburg, otkriva je da kupine prirodno sadrže materije koje razaraju ćelije leukemije. Velika prednost kupina je takođe visok sadržaj dijetalnih vlakana, koja doprinose smanjenu rizika od pojave dijabetesa, divertikuloze i stvaraju osećaj sitosti, što pomaže u regulisanju telesne težine.

Kupina kao prirodni aspirin

Kupine prirodno sadrže salicilnu kiselinu (aktivan sastojak aspirina), koja se inače koristi za ublažavanje bolova, snižava temperature i deluje protuupalno. Kada dođe do glavobolje možete pomoći sebi posudom svežih kupina.

Ovo voće takođe štiti vid i jača imunološki sistem. Listovi kupine imaju antiseptička i protivgljivična svojstva i sastojke koji jačaju organizma. Takođe se upotrebljavaju za lečenje lakših slučajeva proliva. Mirisni čaj od listova kupine pripisuje se i u slučajevima gripa, prehlade i kašlja. Čaj od listova kupine koristi se za ispiranje upaljenog grla, za lečenje čireva u ustima i upale usne duplje i desni.

Protiv dijabetesa i anemije

Kupina se upotrebljava i za mazanje čireva i povreda na koži koje sporo zaceljuju. Istraživanje objavljeno u jednom stručnom časopisu pokazalo je da list kupine smanjuje nivo šećera u u krvi. Sok od kupina i kupinovo vino se preporučuju onima koji pate od nedostatka gvožđa, jer plodovi obijuju kalijumom, gvožđem i magnezijumom.

Čaj od listova kupine

Prelijte 1,5 grama sušenog lista kupine s 250ml ključale vode. Ostavi da odstoji deset minuta i procedite. Tri puta na dan, između obroka, popijte po šolju čaja. Možete ga takođe grgljati kod grlobolje, upale akni i afti.

Čaj za čišćenje krvi

Pomešajte 100 g listova kupine, 100 g listova koprive, 50 g lista zove i 50 g lista maslačka. Od ove čajne mešavine uzima se vrhom puna kašičica, prelije šoljom vruće vode, ostavi da odstoji deset minuta i procedi. Pije se 2 do 3 šolje na dan u gutljajima, podelite na ceo dan.

Kupinovo vino za mršavljenje

Tri puta dnevno, deset dana uzastopno pijte (posle jela) po dva decilitra kupinovog vina. Osim za smanjenje telesne mase, kupinovo vino koristi se i za lečenje slabokrvnosti. Dobro deluje i protiv stresa jer umiruje.

Preparat protiv anemije

Stavite 100 g osušenog lista kupine i 100 g lista korpive u 2 litra domaćeg crnog vina. Pustite da odstoji ceo dan i nakon toga prokuvajte 5 minuta. Ohladite i zasladite šumskim medom. Pijte čašicu napitka svaki dan.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom