Šta učiniti u slučaju trovanja hranom
Broj ljudi koji su primljeni u bolnice zbog trovanja hranom dramatično raste oko novogodišnje noći. Reći ćemo vam kako da saznate da ste se otrovali i kako da postupite.
U pravilu se prvi simptomi trovanja javljaju u roku od nekoliko sati nakon konzumiranja nekvalitetne hrane sa bakterijama ili virusima. Glavni znakovi su mučnina, povraćanje, dijareja, slabost i bol u trbuhu.
Može se razviti i groznica, glavobolja i grčevi.
Trovanje hranom može dovesti do teške dehidracije. Kod jakog proljeva i povraćanja gubi se mnogo vode, pa je važno rehidrirati.
Bolje je da tečnost bude zasićena elektrolitima. Ovo je naziv ionskih otopina (soli) koje postoje u prirodi u obliku minerala. Zahvaljujući tome, toksini se brže eliminišu iz organizma.
Osim ravnoteže vode, važno je pridržavati se dijete u slučaju trovanja. Za početak, trebali biste potpuno napustiti hranu i pridržavati se režima pitke vode.
Idealna je obična topla voda, crni čaj ili fiziološki rastvor. Drugog dana je bolje pojesti nešto vrlo jednostavno. Na primjer, pirinčana kaša, biljna ili nemasna pileća juha, pirjani kotleti ili omlet, krutoni od bijelog kruha.
U ovom slučaju vrijedi odustati od proizvoda koji iritiraju sluznicu probavnog trakta: kafe, alkohola, masne, začinjene hrane i mlijeka. Takođe, u slučaju trovanja suzdržite se od gljiva, svježeg povrća i voća, orašastih plodova, crnog hljeba, konzervirane hrane, konditorskih proizvoda, kobasica i dimljenog mesa. Pušenje takođe iritira gastrointestinalni trakt.
Ako povraćanje traje duže od dva dana, a dijareja duže od tri dana, potrebno je da se obratite lekaru. Takođe potražite medicinsku pomoć za produžene temperature iznad 38 stepeni. Istovremeno, ne biste trebali uzimati lijekove koji sami zaustavljaju dijareju, jer toksini mogu ostati u tijelu.
Preporućujemo:
Primjedbe
Objavi komentar