Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

POSLEDNJU GREŠKU BAŠ SVI PRAVIMO: 7 stvari koje NIKAD ne smete da radite kad pripremate MLEVENO MESO

Dobro upamtite ova zlatna kuvarska pravila i vaša jela s mlevenim mesom biće najzdravija, najukusnija i najsočnija moguća!

Mleveno meso je omiljena namirnica ― nije skupa, lako je dostupna i od nje se prave brojni specijaliteti.

MLEVENO MESO
 FOTO: SHUTTERSTOCK

Bilo da pravite lazanju s mesom, sos za špagete ili sami pripremate ukusne burgere, profesionani kuvari savetuju da nikako ne pravite ove greške, piše Mondo.

1. Smrznuto meso odmah pržite

Zamrznuto mleveno meso nikada nemojte stavljati direktno u tiganj, zato što se prirodni sokovi mesa tokom zamrzavanja pretvaraju u kristale leda. Ako budete propržili meso i potom bacili masnoću i tečnost koje ostaju u tiganju, sav ukus "odlazi" s njima.

2. Ne cedite ga

Ako želite da meso bude manje masno, propržite ga najpre a onda ga izručite na kuhinjski ubrus. Masnoća otpuštena tokom prženja ostaće na papiru.

3. Ne pitate koji je deo mesa

Ako možete kod mesara da tražite manje masni deo mesa, znajte da će se on manje i skupiti tokom prženja ili pečenja.

4. Pržite na previsokoj temperaturi

Što je viša temperatura, to će se meso više skupiti. Mleveno meso uvek pržite na srednjoj, nikada na visokoj temperaturi jer ćete u suprotnom dobiti suvu, bezukusnu hranu.

5."Gnjavite" pljeskavice i ćevape

Ako pravite sami pljeskavice ili ćevape, ruke isperite hladnom vodom da se meso ne bi lepilo. Nikada, upozoravaju kuvari, ali baš nikada, nemojte "gnjaviti" meso duže od dvadesetak sekundi jer će pljeskavica ili ćevap biti previše kompaktni, a kada se isprže, postaće gumenasti.

6. Koristite viljušku

Kada bi trebalo da okrenete mleveno meso, uvek koristite hvataljke, ne viljušku ili bilo šta što će na karamelizovanoj površini mesa napraviti rupe kroz koje će prirodni sokovi mesa, u kojima se nalazi ukus, moći da iscure.

7. Pritiskate meso dok se prži

Veliko iskušenje, slažu se kuvari, predstavlja koriščenje neke kuhinjske alatke da pritisnemo pljeskavicu dok se prži. To će iz nje istisnuti sokove i masnoću, i postaće tvrda i manje ukusna. Kada pravite pljeskavicu, palcem utisnite njenu sredinu, ali ne do kraja. To će sprečiti da u centru naraste i promeni oblik.


( MONDO.RS )

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom