loading...

AKO IMATE KORONU, OVO ĆE VAM IZAĆI NA KOŽI: Najnoviji simptom je vidljiv, odmah idite kod lekara

Britanski naučnici apelirali su na Nacionalne zdravstvene zavode da na listu simptoma koronavirusa uključe još jedan uočeni, vrlo čest segment, a odnosi se na kožu Institut je bio na meti kritika jer nije uspio dodati neke simptome na listu za kovid-19, nakon što su se pojavili novi podaci o njima.Naime, radi se o osipu na koži koji pogađa jednu od 11 osoba zaraženih ovim virusom. Londonski akademici vršili su istraživanje na 20.000 pacijenata i simptome u vidu osipa na koži zvanično pripisuju koronavirusu.Do ove tvrdnje došli su prikuplajnjem informacija ,od 2.021 potvrđeninih slučajeva korona virusa, 178 je imalo osip po koži što iznosi približno 9%.“Osip se može pojaviti u bilo kom obliku i u bilo kojoj fazi bolesti, a traje nedeljam duže od ostalih simptoma koje prati kovid-19”, istako je dr Mari Felči koji je vodio ovo istraživanje.Kod većine pacijenata, osip se javljao mnogo pre bilo kog drugoh simptoma, zato bi ovo trebalo da se uvrsti kao jedan od vodećih indikatora u dijagnost…

Je li ispiranje usta efikasno protiv COVID-19?

Je li ispiranje usta efikasno protiv COVID-19?


Prema novom izvještaju sa Univerziteta u Cardiffu, ispiranje usta može spriječiti infekciju COVID-19
Može li ispiranje usta spriječiti infekciju koronavirusom?


Ispiranje usta ubit će koronavirus prije nego što se tijelo zarazi s njim, piše Daily Mail .

Kako djeluje ispiranje usta?

Kozmetički preparati za ispiranje usta nemaju ljekovitu vrijednost. Oni samo pomažu u čišćenju lošeg zadaha. Međutim, terapijske tekućine za ispiranje usta imaju sposobnost ubijanja mnogih sojeva bakterija prisutnih u usnoj šupljini. Voda s klorheksidin diglukonatom (0,2%) najčešće se propisuje u terapeutske svrhe. Takva voda je, na primjer, Astera klorheksidin, kao i svaka druga marka koja sadrži ovu aktivnu tvar.

Postoje i drugi sastojci u vodi za ispiranje usta. A najviše od svega - alkohol. Cetilpiridinijev klorid, prisutan u običnoj vodi za ispiranje usta, dobar je za smanjenje lošeg zadaha. Klorheksidin pomaže u kontroli plaka i gingivitisa (gingivitis). Fluor ima sposobnost da spreči stvaranje karijesa u zubima. Peroksid je sredstvo koje pomaže izbjeljivanje zuba.

Koronavirus, također poznat kao COVID-19, spada u klasu takozvanih "omotanih virusa". To znači da je prekriven slojem masti (lipidi) koji su ranjivi ako se tretiraju s određenim kemikalijama (poput alkohola). Masna membrana se ne mijenja, čak ni mutacijom virusa, što je čini univerzalnom metom.

Iako lijek za smrtonosni COVID-19 još nije pronađen, istraživanje britanskih stručnjaka sugerira da ispiranje usta može igrati ulogu u sprečavanju njegovog prijenosa.

Leicesterova studija objavljena je i u naučnom časopisu Function
Uočava "značaj grla i pljuvačnih žlijezda kao mjesta za replikaciju i prijenos virusa u ranoj infekciji SARS-CoV-2".

"Naglašavamo da već objavljene studije drugih 'zamotanih' virusa, uključujući koronaviruse, izravno podržavaju ideju da oralno ispiranje treba promatrati kao potencijalni način za smanjenje prenošenja COVID-19", napisali su istraživači u sažetku studije.

Proteini slični šiljku (glikoproteini) na površini ovojnice koronavirusa (zbog čega dobivaju svoje ime jer mu daju izgled krunice) omogućavaju im da se identificiraju i pričvršćuju na receptorska mjesta stanične membrane, što na kraju dovodi do infekcija.

Kao što je već postalo jasno, niz drugih sastojaka u vodi za ispiranje usta, uključujući etanol, povidon-jod, hidrogen peroksid i cetilpiridinij.

Kemikalije u ispiranju usta ne samo da uništavaju vanjsku masnu membranu koronavirusa, već utiču i na sposobnost glikoproteina da komuniciraju s receptorima na stanicama domaćina.

"Upotrebu vode za ispiranje usta - kao sredstvo za ispiranje i kao grglu - do sada nisu razmatrale javne zdravstvene vlasti u Velikoj Britaniji", rekla je vodeća autorica Valerie O'Donnell, profesorica sa Univerziteta Cardiff.

Međutim, glasnogovornik WHO-a rekao je: "Još uvijek nema dovoljno dokaza da će vam korištenje ispiranja usta spriječiti da se zarazite novim koronavirusom."

"Neke marke ispiranja usta mogu za nekoliko minuta eliminirati određene klice iz vaše sline i usta", dodao je glasnogovornik. "Međutim, to ne znači da štite od infekcije COVID-19."

Коментари

Популарни постови

SVAKO JUTRO ISPERITE USTA SA OVIM: Kad se sutra nasmejete, svi će misliti da ste išli na PROFESIONALNO IZBELJIVANJE

Radite ove vežbe za oči 3 minuta dnevno i imaćete VID KAO PILOT

AKO IMATE KORONU, OVO ĆE VAM IZAĆI NA KOŽI: Najnoviji simptom je vidljiv, odmah idite kod lekara

ISPRALA JE KATRAN SA PLUĆA ZA SAMO 72 SATA I DOKTORI SU BILI U ČUDU: Ovaj napitak čisti organizam!

AUTOFAGIJA, RAK I MITOHONDRIJSKO ( ENZIMSKO METABOLIČKA ) TERAPIJA