loading...

AKO IMATE KORONU, OVO ĆE VAM IZAĆI NA KOŽI: Najnoviji simptom je vidljiv, odmah idite kod lekara

Britanski naučnici apelirali su na Nacionalne zdravstvene zavode da na listu simptoma koronavirusa uključe još jedan uočeni, vrlo čest segment, a odnosi se na kožu Institut je bio na meti kritika jer nije uspio dodati neke simptome na listu za kovid-19, nakon što su se pojavili novi podaci o njima.Naime, radi se o osipu na koži koji pogađa jednu od 11 osoba zaraženih ovim virusom. Londonski akademici vršili su istraživanje na 20.000 pacijenata i simptome u vidu osipa na koži zvanično pripisuju koronavirusu.Do ove tvrdnje došli su prikuplajnjem informacija ,od 2.021 potvrđeninih slučajeva korona virusa, 178 je imalo osip po koži što iznosi približno 9%.“Osip se može pojaviti u bilo kom obliku i u bilo kojoj fazi bolesti, a traje nedeljam duže od ostalih simptoma koje prati kovid-19”, istako je dr Mari Felči koji je vodio ovo istraživanje.Kod većine pacijenata, osip se javljao mnogo pre bilo kog drugoh simptoma, zato bi ovo trebalo da se uvrsti kao jedan od vodećih indikatora u dijagnost…

Nokti upozoravaju na skrivene bolesti - obratite pažnju na ovih 6 stvari

Nokti upozoravaju na skrivene bolesti - obratite pažnju na ovih 6 stvari


Žene redovno poliraju nokte, ali mnoge od njih nemaju pojma šta se može sakriti ispod laka za nokte
Promjena boje noktiju može biti pokazatelj zdravstvenog problema
Promjena boje noktiju može biti pokazatelj zdravstvenog problema


Prema riječima stručnjaka sa Američke akademije za dermatologiju, stanje noktiju i prisustvo raznih brazda i rupica na njima mogu biti nagovještaj ozbiljnih bolesti.

Oni vjeruju da se promjene mogu vidjeti na noktima uz prisustvo bolesti poput anemije, gljivica, srčanih bolesti, raka kože i mnogih drugih.

Ako primjetite promjenu boje noktiju, pojavu raznih pruga ili šljokica na njima, možda vam tijelo daje znak da trebate posjetiti liječnika.

Evo nekih promjena na koje biste trebali obratiti pažnju:


1. Vertikalne pruge

S godinama, možete primijetiti pojavu vertikalnih pruga duž cijele dužine nokta. Ovo je čest problem kod starijih osoba.

To je zbog nemogućnosti tijela da sa godinama zadržava keratin i vlagu.

2. Žutilo

Žutilo može biti zbog pušenja ili najčešće gljivice. U nekim slučajevima to, međutim, može biti signal puno ozbiljnijih bolesti.

Žućkast ton na noktima može ukazivati ​​na bolest jetre ili bilijarnu disfunkciju. Ova boja noktiju se vidi i kod ljudi koji imaju dijabetes.

3. Modrice

Modrice nokta mogu nastati kao posljedica traume. Sasvim je normalno da nokat pocrni plavom bolom nakon udarca ili lupanja vratom, jer je pogođeno tkivo ispod. Ali ako primijetite plave nokte bez ikakvog vidljivog razloga, to bi mogao biti znak kardiovaskularne bolesti, anemije, nedostatka određenih mikrohranjivih sastojaka ili problema s cirkulacijom.

4. Blijedi
Do izblijedjivanja ploča nokta može doći zbog dijeta koja sadrži malo mikronutrijenata. Može biti pokazatelj i zatajenja srca ili bubrežnih problema.

Ako se ne promijeni boja i nokti vam mjesecima ostanu previše svijetli, najbolje je konzultirati stručnjaka.

5. Lako lomljive nokte

Pretjerano lomljivi nokti često su povezani s razvojem problema sa kožom. Krhkost može biti praćena bolestima kao što su psorijaza ili dermatitis.

6. Tamne linije ispod noktiju

Pojava tamnih linija može biti pokazatelj razvoja melanoma (kožnog raka). Savjetujemo vam da se odmah obratite stručnjaku ukoliko primijetite tamne crte ispod površine noktiju.

Nemoguće je postaviti tačnu dijagnozu samo na osnovu boje noktiju, ali promjena može biti pokazatelj zdravstvenog problema. Kod žena promjene mogu nastati upotrebom nekvalitetnih lakova i sredstava za uklanjanje laka za nokte.

Коментари

Популарни постови

SVAKO JUTRO ISPERITE USTA SA OVIM: Kad se sutra nasmejete, svi će misliti da ste išli na PROFESIONALNO IZBELJIVANJE

Radite ove vežbe za oči 3 minuta dnevno i imaćete VID KAO PILOT

AKO IMATE KORONU, OVO ĆE VAM IZAĆI NA KOŽI: Najnoviji simptom je vidljiv, odmah idite kod lekara

ISPRALA JE KATRAN SA PLUĆA ZA SAMO 72 SATA I DOKTORI SU BILI U ČUDU: Ovaj napitak čisti organizam!

AUTOFAGIJA, RAK I MITOHONDRIJSKO ( ENZIMSKO METABOLIČKA ) TERAPIJA