Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

CRNAC BEZ JAJA: recept za popularni kolač koji svima uspjeva iz prve

CRNAC BEZ JAJA: recept za popularni kolač koji svima uspjeva iz prve


Jednostavan, brz, sladak i super čokoladan, upravo tako bismo opisali ovaj popularni, sočni i tamni kolač poznat kao „crnac bez jaja“.
(Foto: Stockfood)


Kao što mu ime kaže, ovaj sočni čokoladni kolač ne sadrži jaja, priprema se zaista brzo i lako i idealan je kada želite da jedete neki čokoladni kolač koji je spreman začas. Treba samo malo strpljenja da sačekate da se kolač dobro ohladi da biste u njemu potpuno uživali.

U smjesu za biskvit možete dodati sušene brusnice, sjeckane orahe, lješnjake ili bademe, dobro istučene višnje iz kompota, jer one odlično ide uz sve. Možete ga poslužiti sa šlagom ili kašičicom vanilijevog sladoleda.

Sastojci:

Za biskvit:
540 g čvrstog jogurta
300 g glatkog brašna
250 g šećera
120 ml ulja
25 g kakaa
2 kašičice sode bikarbone
komad putera da premažete posudu za pečenje

Za glazuru:
150 g čokolade za kuhanje
150 g putera
120 ml mleka
120 g šećera

Priprema:


1. Stavite sve sastojke za biskvit u posudu i pomiješajte ih električnim mikserom.

2. Podmažite pekač (kvadratni približno 35x25 cm) ili kalup za tortu promjera 22-24 cm maslacem, a zatim prelijte pripremljenom smjesom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 ° C i pecite 25-30 minuta.

3. Pripremite glazuru: Maslac i čokoladu otopite u pari, dodajte šećer i mlijeko i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

4. Pečeni kolač malo ohladite, pa preko njega prelijte čokoladnu glazuru i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je stavite u frižider da se potpuno ohladi.

5. Poslužite narezano na manje kocke ili kriške ako ste ispekli kolač u kalupu za kolače.

Prijatno!

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom