CRNAC BEZ JAJA: recept za popularni kolač koji svima uspjeva iz prve
CRNAC BEZ JAJA: recept za popularni kolač koji svima uspjeva iz prve
Jednostavan, brz, sladak i super čokoladan, upravo tako bismo opisali ovaj popularni, sočni i tamni kolač poznat kao „crnac bez jaja“.
![]() |
(Foto: Stockfood) |
Kao što mu ime kaže, ovaj sočni čokoladni kolač ne sadrži jaja, priprema se zaista brzo i lako i idealan je kada želite da jedete neki čokoladni kolač koji je spreman začas. Treba samo malo strpljenja da sačekate da se kolač dobro ohladi da biste u njemu potpuno uživali.
U smjesu za biskvit možete dodati sušene brusnice, sjeckane orahe, lješnjake ili bademe, dobro istučene višnje iz kompota, jer one odlično ide uz sve. Možete ga poslužiti sa šlagom ili kašičicom vanilijevog sladoleda.
Sastojci:
Za biskvit:
540 g čvrstog jogurta
300 g glatkog brašna
250 g šećera
120 ml ulja
25 g kakaa
2 kašičice sode bikarbone
komad putera da premažete posudu za pečenje
Za glazuru:
150 g čokolade za kuhanje
150 g putera
120 ml mleka
120 g šećera
Priprema:
1. Stavite sve sastojke za biskvit u posudu i pomiješajte ih električnim mikserom.
2. Podmažite pekač (kvadratni približno 35x25 cm) ili kalup za tortu promjera 22-24 cm maslacem, a zatim prelijte pripremljenom smjesom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 ° C i pecite 25-30 minuta.
3. Pripremite glazuru: Maslac i čokoladu otopite u pari, dodajte šećer i mlijeko i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
4. Pečeni kolač malo ohladite, pa preko njega prelijte čokoladnu glazuru i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je stavite u frižider da se potpuno ohladi.
5. Poslužite narezano na manje kocke ili kriške ako ste ispekli kolač u kalupu za kolače.
Prijatno!
Primjedbe
Objavi komentar