Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

Dešava se da nam se hrana koju čuvamo u teglama ubuđa

Dešava se da nam se hrana koju čuvamo u teglama ubuđa

Da li je bezbedno jesti džem i ajvar sa kojih smo skinuli buđ?


Svakome od nas se desilo da izvadi teglu džema ili ajvara i vidi da se po površini nakupila zelena skrama koja je zapravo buđ.

Ono što nas sve brine jeste da li je uopšte bezbedno da jedemo ovakav džem ili ajvar. Tegla džema koju smo sklonili po strani i čuvamo je za neke palačinke ili kolače često zna da se ubuđa. Kada otvorimo teglu i ugledamo buđ obično je sklanjamo i ostatak džema koristimo.

Da li je ispravno ukloniti samo ubuđani deo ili trebamo da bacimo celu teglu? Nije sva buđ ista i ako možete da je u potpunosti uklonite sa zahvaćenih površina, u redu j eda ga pojedete. Sa džemom je malo teže jer nije u pitanju čvrsta namirnica.

Nutricionista Klarisa Lenher kaže da ona ne preporučuje da jedete džem koji je uhvatio buđ.

- Kako je u pitanju tečna supstanca, buđ je možda otišla malo dublje. Džem ima mnogo kraći rok trajanja nego što svi mi mislimo, a kako sada proizvođačikoriste sve manje šećera u proizvodnji, više proizvode buđ, kaže ona.

Iako ste možda mislili da ste u potpunosti uklonili buđ, ipak izbegavajte da jedete džem sa kog ste skinuli buđ. Ono što nutricionisti predlažu jeste da izbegavate hran koja se ubuđala ako je mekana jer se sa tvrđe hrane lakše skida buđ.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom