Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

Najbolje ljekovito bilje za jačanje imuniteta u jesen

Najbolje ljekovito bilje za jačanje imuniteta u jesen

Tokom jesensko-zimske sezone moramo obratiti pažnju na imunitet, jer je to naše najbolje oružje protiv armije virusa koji nas napadaju. Ako niste ljubitelj suplemenata i umjetnih vitamina, danas ćemo vam otkriti tajnu najboljih biljaka i ljekovitog bilja za imunitet.

Uključite ih više u svoj dnevni jelovnik i prirodno ćete se zaštititi od infekcija:

1. Bosiljak

Bosiljak se često naziva slatkim bosiljkom.

Podržava probavni i nervni sistem. Ako patite od anksioznosti ili stresa, to može povećati vašu energiju i pomoći u oslobađanju napetosti. Svojim antibakterijskim svojstvima bosiljak takođe može pomoći u prevenciji infekcija i prehlada. Bosiljku je potrebno puno sunčeve svjetlosti i uspijeva u toplijim klimama. Biće teško uzgajati ga u hladnijim područjima. Uglavnom se koriste listovi. Svježi bosiljak koristite za pizze, peciva, salate, sendviče i umake.

2. Regan

Origano ima antiseptička svojstva koja su korisna u borbi protiv respiratornih infekcija i probavnih problema. Koristan je i za smanjenje nervoze i razdražljivosti uzrokovane napetošću i stresom. Listovi se koriste. Origano je odličan začin za meso, salate, umake i supe.

3. Ruzmarin

Ruzmarin aktivira krvožilni sistem i može ublažiti probavne smetnje. Ako se osjećate umorno ili depresivno, poznato je da podiže vaše raspoloženje svojim antidepresivnim svojstvima. Ruzmarin se ponekad koristi kao sredstvo za ublažavanje glavobolje. Od njega se koriste listovi i cvjetovi. Ruzmarin se obično koristi kao začin za meso i pečenje. Također se koristi za pečenje, uključujući kruh, kekse, pa čak i salate.

4. Žalfija

Sa adstringentnim i antiseptičkim svojstvima, žalfija je odlična za prevenciju infekcija, prehlada i gripa. Salvija služi kao dobra probava i opušta nervni sistem. Listovi se koriste. Dodaje se mesu, umacima, supama i nadjevima.

5. Timijan

Majčina dušica ima mnogo varijanti, ali najlakše je pronaći običan timijan ili majčinu dušicu od limuna (Thymus Citriodorus), koji ima ugodan miris limuna. Majčina dušica je sveobuhvatan stimulans imunog sistema. Zbog svojih antibakterijskih, antivirusnih i antifungalnih svojstava, timijan se bori protiv infekcija i prehlada. Poznato je i da timijan smiruje nervni sistem i ublažava želučane tegobe. Koriste se listovi i cvjetovi. Naseckane listove dodajte u salate, supe, sosove i začine.

6. Slatki bosiljak

Slatki bosiljak je zbog svojih antibakterijskih i antivirusnih svojstava poznat po prevenciji virusnih i bakterijskih infekcija, kao i prehlade, gripe i upale grla. Smanjuje stres na tijelu, podržava cirkulacijski sistem, a također pomaže usredotočiti se i koncentrirati. Visoko cijenjena u Indiji, ova biljka se široko koristi u indijskoj i azijskoj kuhinji, uključujući tajlandsku i vijetnamsku. Listovi se koriste. Izrežite listove i uključite ih u svoje omiljeno jelo ili napravite recept koji izričito zahtijeva ovu divnu biljku. Dodajte ga na samom kraju kako ne biste izgubili sav okus. Od listova možete napraviti i čaj.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom