Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne ...

Originalna grčka pita sa tikvicama koja je toliko ukusna da ćete polizati prste

Pita koja se sprema očas posla, a neverovatno je ukusna! Zovu je Batzina!

foto: printscreen/youtube/Akis Petretzikis

Sastojci za recept:

kilogram tikvica

so

biber

malo mente

2 kašike bosiljka

400 grama feta sira

sok od jednog limuna

100 ml maslinovog ulja

200 gr grčkog jogurta

300 grama brašna

1 prašak za pecivo

20 grama kukurnog brašna (za pleh)

2 kašike maslinovog ulja (na kraju)

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni.

Očistite tikvice i izrendajte ih.

Dodajte so i promešajte ih rukama tako što ćete istisnuti svu vlagu iz njih i procediti. Odložite ih na 20 minuta.

Fino iseckajte mentu i bosiljak i dodajte ih u posudu sa tikvicama.

Dodajte jaja, polovinu feta sira koji ćete rukom izmrviti, koru limuna, so, biber, maslinovo ulje, jogurt i pomešajte.

Dodajte brašno sa praškom za pecivo i mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.

Namastite pleh veličine 30x40 cm i pospite kukuruzno brašno i so.

Ostatak feta sira dodajte po površini smese (izmrvljen), dodajte 2 kašike maslinovog ulja i pecite 40 minuta.

Prijatno!

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom