Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

3 meseca ovakve ishrane i izbeći ćete Alchajmera, rak i srčane bolesti: Američki Nobelovac otkriva precizna uputstva!

3 meseca ovakve ishrane i izbeći ćete Alchajmera, rak i srčane bolesti: Američki Nobelovac otkriva precizna uputstva!


Dr Elizabet Blekburn dobila je 2009. godine Nobelovu nagradu za ovo otkriće

Dr Elizabet Blekburn, Foto: Profimedia

Loše zdravlje nije samo nasledni problem ili nesrećni splet okolnosti. Poslušajte mišljenje dr Elizabet Blekburn, dobitnice Nobelove nagrade za medicinu, o tome šta izaziva najstrašnije bolesti i kako ih sprečiti.

Za početak, stručnjaci kažu da je za preranu smrt krivac genetski faktor u 10-20 odsto slučajeva. A šta je sa ostalih 80 i 90 odsto?

"To je vaša ishrana i način života! Tipičan način ishrane jedne moderne osobe zapravo je glavni krivac za preuranjenu smrt i hronične bolesti. Drugim rečima, dug i zdrav život su stvar vašeg izbora", kaže dr Blekburn.


Šta mi to biramo svakog dana?

Kad bolje razmislimo, za mnoge od nas odgovor neće biti najpovoljniji. Da li pušite? Da li se bavite sportom? Da li se zaustavite s jelom onda kada više niste gladni, ili jedete dok ne pojedete sve?

To su samo neka od pitanja koja postavlja dr Blekburn, i poručuje da su sledeća pravila ključ dugog i zdravog života:

- Prestanite da pušite;

- Ne prejedajte se;

- Bavite se sportom bar pola sata dnevno (računa se i šetnja);

- Jedite zdravo (više voća, povrća i žitarica celog zrna, manje mesa).

Ukoliko već pratite ova pravila, dr Elizabet smatra da ste smanjili rizik od razvoja dijabetesa za 90 odsto, a rizik od srčanog udara za 80 procenata. Takođe, ovakav stil života smanjuje rizik od moždanog udara za 50 odsto i rizik od razvoja kancera za 33 procenta.

Otkriće vredno Nobelove nagrade 

"U svakoj ćeliji nalazi se 46 hromozoma. Na vrhu svakog nalazi se mala "kapica", koja se naziva telomer. Svaki put kada se ćelija podeli, malo deo te kapice nestaje. Kada telomeri potpuno nestanu, ćelija umire", objasnila je dr Blekburn, koja je za otkriće telomera 2009. godine zajedno sa svojim timom dobila Nobelovu nagradu za medicinu.

Naime, oni su tokom studije duge 5 godina otkrili da tri meseca ishrane bazirane na biljkama uz fizičku aktivnost može značajno da poveća broj telomera. Takođe, istraživanje je pokazalo da se broj telomera kod onih koji nisu promenili način života drastično i sasvim očekivano opada sa starenjem.


Od kojih bolesti ljudi najčešće umiru u modernom svetu?

Ovo su glavne ubice:

- Srčane bolesti;

- Alchajmerova bolest;

- Moždani udar;

- Rak pluća.

Istraživanja su pokazala da promena načina ishrane u onaj koji preporučuje dr Blekburn drastično smanjuje rizik od navedenih bolesti, kao i da čak i mala promena u ishrani, poput smanjenja unosa mesa, a povećanje unosa povrća, donosi značajne rezultate.


Preporuka dr Elizabet Blekburn za ishranu

Šta treba da jedemo svakog dana ako želimo dug život bez bolesti?

- Kupusnjače (brokoli, kupus, karfiol, prokelj, rotkvice, repa)

- Zeleno lisnato povrće (mlada zelena salata, spanać, kiselo zelje, blitva)

- Sezonsko i ostalo povrće (špargle, cvekla, slatka paprika, šargarepa, kukuruz, tikvice, beli luk, pečurke, crni luk, bundeva, grašak, krompir, paradajz)

- Mahunarke i njihovi proizvodi (pasulj, soja, leblebije, sočivo, tofu, humus)

- Bobice (grožđe, borovnice, višnje, maline)

- Voće (jabuke, kajsije, avokado, banane, dinje, mandarine, smokve, grejpfrut, kivi, limun, limeta, mango, nektarine, pomorandže, breskve, kruške, ananas, šljive, nar)

- Semenke (laneno seme, svakod dana jedna kašika)

- Orašasto voće (bademi, kikiriki, orasi)

- Začini (kurkuma, svakog dana dodati četvrtinu kašičice drugim začinima koje koristite)

- Hrana od žitarica celog zrna (pahuljice, pasta, hleb)

- Voda (minimum 5 velikih čaša (340 ml) dnevno)


Uz ovakvu ishranu uvedite i barem pola sata bilo umerene fizičke aktivnosti svakog dana i brzo ćete videti neverovatne rezultate.


Ne deluje teško - izbor namirnica je zaista velik, a u fizičke aktivnosti računa se i lagana šetnja.

Hoćete li probati?


Dr Elizabet Blekbern (70) je australijsko-američki doktor, profesor, naučnik i istraživač. Bavila se biološkim istraživanjima na Univerzitetu San Francisko, a trenutno se nalazi na poziciji predsednika Salk instituta za biološke studije.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom