Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

Pogledajte što će vam se dogoditi ako jedete pet šljiva dnevno!

Pogledajte što će vam se dogoditi ako jedete pet šljiva dnevno!



Šljive su poznate kao prirodni multivitamin, ali mnogi od nas nemaju naviku da ih jedu redovno. Možda ćete ih početi jesti kada vidite što pet šljiva dnevno čini organizmu.

Jedna šljiva sadrži 84 posto vode, 0,6 posto proteina, 10 posto ugljikohidrata, 2,1 grama vlakana. Pored toga, imaju nizak nivo masnoća i kalorija, a visok postotak vitaminima A, C i E, kalcija, magnezija i kalija.

Ako pojedete pet šljiva dnevno, evo kako će to utjecati na vaš organizam:


1) SMANJUJE NIVO ŠEĆERA U KRVI


Šljive se povezuju sa niskim glikemjiskim indeksom što znači da vam mogu pomoći da kontrolirate razinu šećera u krvi i smanjite rizik od tip 2 dijabetesa.

2) POBOLJŠAVA MEMORIJU


Ako jedete pet šljiva dnevno, pomoći ćete vašem organizmu da se oslobodi negativnog djelovanja slobodnih radikala koji loše utječu na naše pamćenje i memoriju.

3) ŠTITI SRCE


Jedna svježa šljiva u prosjeku sadrži 113 mg kalija. Ovaj mineral pomaže pri kontroli visokog krvnog tlaka, a time smanjuje rizik od moždanog udara.

4) POBOLJŠAVA I ŠTITI CIJELI PROBAVNI SUSTAV


Suve šljive su odličan način da ubrzate probavu. Jedna od načina da ih jedete tokom cijele godine je da potopite suhe šljive u svježe prokuhanu vodu, ohladite i zamrznete.

5) JAČA KOSTI


Istraživači sa sveučilišta Florida i Oklahoma su 12 mjeseci testirali dvije grupe žena u postmenopauzi. Jedna grupa je jela 100 grama suhih šljiva dnevno (oko 10 šljiva), a druga je jela 100 grama sušenih jabuka.

Obje grupe su konzumirale kalcij i vitamin D kao dodatak. Rezultati su pokazali da je grupa koja je jela suhe šljive imala znatno veću gustoću kostiju u kralježnici i podlaktici.

6) POBOLJŠAVA ZDRAVLJE OČIJU


Šljive su jako važne za zdravlje očiju. Fitonutrijenti koji se nalaze u šljivama mogu smanjiti rizik od nastanak makularne degeneracije ili žute mrlje, oboljenja koje pogađa uglavnom starije osobe.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom