Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

KISELI KUPUS LEČI OVIH 9 BOLESTI: Ovo SIGURNO niste znali!

KISELI KUPUS LEČI OVIH 9 BOLESTI: Ovo SIGURNO niste znali!


Ono što kiseli kupus razlikuje od sirovog kupusa jesu probiotske bakterije

Način njegove pripreme potiče od Slovena, i koristi se i danas. Poznato je da je James Cook, mornar, hranio svoju posadu kiselom kupusom kako bi spriječio opasni skorbut. Sebastian Kneip koristio se za liječenje dijabetesa, gihta, opekotina i upale.

Ljekovita sposobnost kiselog kupusa nadilazi ljekovita svojstva mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Sljedeći su vitamin A, folna kiselina, magnezijum, željezo, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i bjelančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog čega se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta ljekovitiji od bijelog, a njegova boja ukazuje na to da sadrži ljekovite antocijane.
Lek za probavni sistem, Foto: Printscreen Youtube

Lijek probavnog sistema:

Kiseli kupus originalna je fermentirana namirnica prirodno bogata probiotičkim kulturama. Zbog toga je kiseli kupus veoma važan u liječenju bolesti izazvanih neravnotežom crevne flore, posebno nakon antibiotika ili hemoterapije.

Povoljno djeluje na želudac i crijeva, na njihovu mikrofloru i na peristaltiku, pa pogoduje probavi. Takođe pomaže u probavi masne hrane i ubrzava metabolizam koji ubrzava izlučivanje štetnih materija iz tijela te čisti i regeneriše jetru. Čisti krv, usporava starenje i jača otpornost organizma.

Zaceljuje rane i opekotine:

Kiseli kupus potiče zarastanje rana i djeluje na reumu i upalu vena. Lokalno ga možete koristiti za ublažavanje svrbeža na koži zbog različitih alergijskih upala, manjih opekotina i ujeda insekata, posebno pčela ili ose. Na oboljelo mjesto stavite omot od lista kiselog kupusa i omotajte ga zavojem ili gazom. Ako vas boli glava, stavite na čelo list kiselog kupusa i zamotajte gazom. Za podizanje raspoloženja i dobro zdravlje svaki dan jedite dvije do tri kašike naribanog kupusa. Ljudi koji konzumiraju puno kiselog kupusa jači su i otporniji na bolesti. Zbog toga se kiseli kupus posebno preporučuje starijim osobama, osobama sa oslabljenim imunitetom i djeci.

Prednosti soka od kiselog kupusa:

Rasol - kiseli sok od kupusa - ima brojne korisne zdravstvene učinke. Bogat je vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom U, jednim od najrjeđih vitamina važnim za liječenje čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Vrlo je popularan narodni recept za liječenje gubitka sluha pomoću rastvora. Uveče, prije spavanja, namočite vatu u brašno od kupusa i stavite je u uho.

Zato spavajte i iznesite ujutro. Između ostalog, rasol djeluje protiv gljivica i bakterija, štiti od upale, pomaže kod čira i liječi mamurluk.

Priprema kiselog kupusa:

15 kg kupusa, 0,5 kg soli šest lovorovih listova, kašika papra u zrnu, komadići dunje žutosmeđe boje, opciono začin, kumina, komorač, vinova loza ili jabuka.

U plastičnu bačvu stavite red narezanog kupusa, nakon čega slijedi red soli i začina. Nastavite dok ne potrošite sve. Sve sipajte u vodi dok ne pokrije kupus i čvrsto ga zapeče. Prvo, kupus držite na sobnoj temperaturi dok ne postane kiseli, što traje oko mjesec dana. Zatim je premjestite na hladno mjesto poput podruma i čuvajte na temperaturi ne većoj od pet stepeni. Ako bačva nije puna do vrha, najlonsku vrećicu napunite vodom i stavite je kao težinu na zelenilo da je pritisne.

Trodnevna dijeta kupusa:

Ovom dijetom možete izgubiti do tri kilograma za tri dana dok detoksirate organizam. Prvog dana pojedi do kilogram i po kiselog kupusa, podijeljen na obroke. Pijte puno vode sa nekoliko kapi limuna. Sutradan pojedi pola kilograma kupusa, krišku hljeba i nekoliko kašika svježeg sira za užinu. Za ručak ponovite, ali kupusu dodajte narezane jabuke. Za večeru sa kupusom dodajte dva kuhana krumpira, pet grama putera, malo luka i kumina (ili neki drugi začin po želji) i sve zajedno pržite. Trećeg dana, prva dva dana kombinujte jelovnike koliko smatrate prikladnima.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom