Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

O šećerima u ishrani: Koje voće ima najviše šećera?

O šećerima u ishrani: Koje voće ima najviše šećera?
Ugljeni hidrati (UH) su najzastupljenija vrsta organske materije u prirodi i mogu se naći u vidu prostih i složenih šećera. Prosti šećeri, koji su monosaharidi (glukoza, fruktoza) i disahiridi nalaze se uglavnom u voću, povrću i medu.

U složene šećere ubrajamo oligosaharide i polisaharide. Oni često imaju i neugljenohidratnu komponentu. Tipičan predstavnih složenih šećera je skrob, biljni šećer koji je jedan od najzastupljenijih u ljudskoj ishrani.


 Većina UH koje čovek unosi je biljnog porekla sa izuzetkom laktoze (mlečni šećer) i glikogena (iz mesa). Skrob se pretežno nalazi u leguminozama (mahunarke), žitaricama i korenastom povrću. U dnevnoj ishrani ugljeni hidrati treba da čine 50% dnevnog energetskog unosa. Dnevna potreba ugljenih hidrata iznosi 2g po kilogramu telesne mase za 24h odnosno jedan dan. Dnevni unos koji je manji od ovoga će dovesti do povećanog iskorišćavanja masti i proteina kao energetskih izvora odnosno mršavljenja.


Posebnu grupu ugljenih hidrata čine i dijetalna vlakna koja zapravo predstavljaju nesvarljive polisaharide. Voće i povrće su dobar izvor dijetalnih vlakana.



Zašto su dijetalna vlakna značajna u ishrani?

Pozitivno utiču na motilitet (pokretljivost i dinamiku) creva, usporavaju apsorpciju holesterola i glukoze. Takođe smanjuju izloženost kancerogenima u crevima i regulišu apetit tako što suprimiraju glad pa se zato koriste u kontroli telesne mase.



Do čega dovodi nedostatak dijetalnih vlakana u ishrani?

Često dovodi do izmene normalne bakterijske crevne flore koja je odgovorna za sintezu nekih vitamina (B I K) što može dovesti do njihove hipovitaminoze (smanjene zasićenosti organizma ovim vitaminima).

Takođe, nedostatak dijetalnih vlakana ubrzava apsorpciju glukoze što povećava njenu koncentraciju u krvi i opterećuje pankreas.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom